Kymmenessä vuodessa Strömsöstä tuli käsite

Suosittua makasiiniohjelmaa Strömsötä on tehty jo kymmenen vuotta. Vaasassa sijaitseva merenrantahuvila sulkee sisäänsä tv-tehtaan, jonka uumenista on tuotettu vuosien saatossa yhteensä 400 ohjelmaa. Juhlan kunniaksi yleisöllä on mahdollisuus tutustua tuttuihin kuvauspaikkoihin.

Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Strömsöstä on kymmenessä vuodessa tullut käsite. Ei mennyt ihan niin kuin Strömsössä, sanotaan. Myös lauluissa etsitään sitä omaa Strömsötä. Strömsö ei siis ole vain kaunis pitsihuvila Vaasan Västervikissä, vaan myös tavoiteltava mielentila ja elämäntapa.

Vaan sujuuko ohjelman kulisseissa aina kaikki ilman kommelluksia?

- No ei varmasti. Mekin teemme välillä väärin. Teemme etukäteen kaiken, ja välillä tulee vastaan, ettei tällaista voi tehdä, tai ei tästä tule mitään. Kuvauksissa tulee kaikenlaista, mutta ne jäävät sitten vain meidän arkistoihimme, kertoo Strömsön tuottaja Stefan Jansson. Hän on ollut ideoimassa Strömsötä sen alkutaipaleella vuonna 2002.

Se, että Strömsötä tehdessä turvaudutaan myös useampiin ottoihin, tuskin rikkoo kenenkään illusiota pirteän hyväntuulisesta paratiisista, jollaisena pitkäikäinen life-style-ohjelma on opittu tuntemaan. Leppoisaan tunnelmaan onkin piilotettuna suosion salaisuus.

- Me tehdään ohjelmaa vähän pilke silmäkulmassa. Tämä ei ole niin hirveän tärkeää, Jansson kuvailee, mutta muistuttaa, että vaikka miljöö on poikkeuksellinen, on se silti työmaa siinä missä muutkin. Merenrantahuvilaan kätkeytyvä tv-tehdas on tuottanut nähtäväksi 400 ohjelmaa vuosien saatossa.

Strömsöön ympärille kehkeytyneestä ilmiöstä tuottaja kertoo koko tuotantotiimin olevan ylpeä.

- Tuo, ettei mennyt niin kuin Strömsössä, on hieno nimenomaan sillä tavalla, että se on vain suomeksi, sitä ei edes käytetä ruotsiksi. Se on tällainen käsite, vaikkei ihmiset ole edes nähneet Strömsötä, ne tietää mitä se tarkoittaa. Emme ole sitä itse keksineet, se on vain syntynyt.

Strömsö edustaa käsillä tekemistä, kotona olemista ja luonnosta nauttimista. Elämää, jonka eri osa-alueet voisi kaikki varustaa trendikkäällä slow-etuliitteellä. Silloin kun Strömsö tuli tv-ruutuihin, sai arkiseen kotoiluun kannustava ohjelmaformaatti olla pitkään yksin, Jansson kertoo. Strömsö oli oikeaan aikaan liikkeellä ja aikaansa edellä.

Mutta miten pitkään uusia askartelu-, nikkarointi- tai ruoanlaittovinkkejä vielä riittää?

- No niitä riittää. Se on kysymys, mikä me usein saadaan, että koska tämä loppuu. Ja se on kyllä meidän pienin ongelma, koska nämä meidän ekspertit keksii koko ajan jotain uutta. Meidän pitää karsia, että nyt ei voida tehdä tuota, ja nyt ei voida tehdä tätä, koska meillä on vaan se tietty lähetysaika.

Tuhannet tahtovat kokea Strömsön

Strömsöllä on laaja fanikunta, jota hemmotellaan tulevana lauantaina. Strömsössä valmistaudutaan avaamaan ovet tuhatpäiselle yleisölle. Ovet on avattu yleisölle myös kerran aikaisemmin. Tuolloin paikalle saapui noin 2000 vierasta, vaikka puolta vähemmän odotettiin. Muutoin pelkkinä numeroina tekijöillensä näyttäytyvät katsojaluvut saavat avoimien ovien päivänä lihaa ja verta ympärilleen.

- Ihmisethän tulee tänne ihan sitä varten, että ne haluaa nähdä Strömsön. Ja nämä jotka katsovat ohjelmaa, ne on oikeita katsojia meille kanssa. Se on hieno juttu.

Strömsötä tullaan katsomaan kaukaakin ja bussilasteittain. Kivenheiton päässä huvilasta sijaitsee kaupungin yleinen uimaranta, joten myös arkena huvilan ympäristössä liikuskelee kiinnostuneita. Hiljan Strömsön pihamaalle onkin kiinnitetty infotaulut, jotka kertovat ohjelmanteosta ja sen näyttämöpaikoista.

Huvilanovet seljällään

Lauantaina 1.9. yleisöllä on mahdollisuus tutustua opastetusti tuttuihin kuvauspaikkoihin sekä suomen että ruotsin kielellä. Tavattavissa on ohjelman tekijöitä ja myös kamerat käyvät. Näytteillä on myös Strömsössä toteutettuja tuotteita kymmenen vuoden ajalta.

Strömsösen ei voi lauantaina saapua omalla autolla, sillä parkkitilaa on rajoitetusti. Vaasan kaupungintalolta sekä Gerbyn koululta on kuitenkin järjestetty edestakainen jatkuva bussikuljetus. Paikalle voi myös pyöräillä tai saapua kävellen.