Esiintymisjännitys on kehon luomu-doping

Sydän hakkaa, kädet tärisee, kainalot hikoilee - tuttuja piirteitä ennen esiintymistä? Jopa puolet opiskelijoista on joskus kokenut esiintymisjännitystä. Jännitysreaktio on luonnollinen, mutta siitä ei pidä ahdistua.

Yli puolet opiskelijoista on kokenut joskus esiintymisjännitystä. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Puolet opiskelijoista on kokenut esiintymisjännitystä joskus. Lievä ongelma esiintymisjännitys on joka kolmannelle opiskelijalle. Työssäkäyvistä ja opiskelijoista noin kymmenen prosenttia kokee esiintymisjännityksen suurena ongelmana.

- Elimistö aktivoituu, kun ihmisen aivot tekevät tulkinnan, että edessä on vaativa tilanne, jossa pitää pärjätä. Se tapahtuu automaattisesti eikä ole ahdistuksen merkki, vaan se on ikään kuin luomudoping, jotta selviäisimme näistä tilanteista, kuvailee Jyväskylän yliopiston puheviestinnän lehtori Merja Almonkari.

Erityisen vaikeaa joillekin esiintymisestä tekee se, että he kokevat jännityksen epäonnistumisen ja heikkouden merkkinä. Esiintymistilanteita ei voi välttää työ- eikä opiskeluelämässä. Almonkarin mukaan esiintymisjännitys voi jopa estää uralla etenemisen.

- Jos opiskelija ahdistuu pelkästä ajatuksesta, että pitäisi mennä yleisön eteen esiintymään, niin kyllä hän alkaa vältellä näitä tilanteita. Ja kun hän alkaa vältellä pakollisia opintoja, opinnot hidastuvat, ja ne voivat jopa keskeytyä. Jos opiskelija valitsee ammatin sen perusteella, ettei tarvitsisi esiintyä, valinnanvara on melko kapea.

Tutkijoiden mukaan opintojen suorittaminen on nykyään lähes mahdotonta ilman, että osallistuu erilaisiin ryhmäkeskusteluihin tai esiintymistilanteisiin. 

- Tosin voidaan ajatella, että sosiaalinen media, kuten Facebook ja Twitter, tekee sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsivän elämän helpommaksi kuin 15 vuotta sitten, toteaa psykiatrian professori Hannu Koponen Itä-Suomen yliopistosta.

Myös Merja Almonkari iloitsee, että nykyään ilmapiiri opetuksessa on parantunut eikä jännitystä enää salailla.

- Oppimista ajatellen on todella hyvä asia, että opiskelijat voivat olla entistä enemmän osallisia ja että vuorovaikutustilanteita on enemmän. Nykyään koulun esiintymistilanteetkaan eivät tuo sellaisia traumoja, joita ne ovat tuoneet ehkä aikaisemmille sukupolville.