yle.fi-etusivu

Sampisaalis voi yllättää Kuopiossa

Uutta kalaa istutettiin torstaina kuopiolaislampeen. Kymmenen sampea polskuttelee nyt Valkeisenlammessa. Kalat voivat elää vuosikymmeniä ja kasvaa yli kymmenkiloisiksi.

Kotimaa
Sampi
Yle / Kalevi Pitkäkangas

Kuopiossa keskustan Valkeisenlampeen on istutettu torstaina ensimmäistä kertaa sampia. Tavoitteena on saada tietoa miten pohjakalana tunnettu sampi sopeutuu lampioloihin.

Sampi on todella iäkäs kala. Laji on säilynyt muuttumattomana noin 200 miljoonaa vuotta.

Suomen suurin sampi on pyydystetty vuonna 1914 Kokemäenjoesta. Ennätyssampi painoi peräti 152 kiloa. Kala voi kasvaa jopa 1,5 metriä pitkäksi ja painoa voi kertyä suotuisissa oloissa yli 300 kiloa.

Muutaman kilon painoiset sammet kuljetettiin Kuopioon Varkaudesta Carelia Caviarin tuotantolaitokselta. Sampien arvioidaan elävän Valkeisenlammessa ehkä noin 20-30 vuotta.

Sampien istuttaminen on kalastusmestari Esko Pekkarisen idea. Ajatus heräsi, kun mietittiin jotain erikoista Kuopion Kalaryssäyksen 20-vuotisjuhlan kunniaksi. Kalaryssäys kokoaa harrastajakalastajia taas ensi viikolla Kuopion satamaan.

Sampi on hankala saaliskala

Sampi on monelle hyvin vieras kala. Se on ns. luukala. Sammen selkäranka on rustoinen ja jännemäinen. Kalalla ei ole myöskään suomuja. Kalastajalle sampi ei ole helppo saalis.

Kalastusmestari Esko Pekkarisen mukaan sampi viihtyy hyvin hämärissä oloissa. - Yöllä sampi saattaa liikkua lähempänä rantaa. Sampea kalastetaan pohjasta ja se voi ottaa kiinni myös jonkinlaiseen vieheeseen.

Kalastajalle riittää siis haasteita. Kalastusmestari Esko Pekkarinen toivoo, että kalastajat palauttavat mahdollisen sampisaaliinsa takaisin Valkeisenlampeen kasvamaan. Nyt istutetut kalat ovat uroksia, joten laji ei lisäänny lammessa luontaisesti.

Pekkarisen mukaan mahdollisista jatkoistutuksista ei ole vielä mitään tietoa.

- Toki kalan voi ottaa mukaan, mutta ajatuksena on tehdä sammesta kuopiolaisille oma Loch Nessin hirviö, naurahtaa Pekkarinen.

Kalamiehen ilme on taatusti näkemisen arvoinen, jos sampi tarttuu koukkuun Valkeisenlammella. Yllätys on varmasti melkoinen mikäli kalastaja ei ole tietoinen sampi-istutuksista.

Kalastusmestari Esko Pekkarinen toivoo kalastajien ottavan yhteyttä mikäli saa sammen ylös lammesta.

- Kaipaamme mieluusti tietoa miten ja millaisin keinoin sampea saa.