1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi ja rajamiehet jättävät Käsivarren

Poliisi ja rajavartiosto jättävät Käsivarren asukkaat oman onnensa nojaan. Enontekion viimeinen poliisi siirrettiin Muonioon jo elokuun alussa ja kunnassa oleva viimeinen rajavartioasema Kilpisjärveltä lakkautetaan ensi kesänä. Enontekiön kunta ja kylien asukkaat ovat huolissaan turvallisuustilanteen heikkenemisestä.

Kilpisjärvi ja Saana
Kipisjärven kylä on jäämässä kokonaan ilman turvallisuuspalveluita. Kuva: Jarmo Honkanen/Yle
Muoniossa on Länsi-Lapin pohjoisin poliisiasema. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Muonion poliisiasema on tällä hetkellä pohjoisin poliisiasema kun Enontekiön kunnan viimeinen poliisi siirtyi Hetasta sinne.

Enontekiöllä ollaan erityisen huolestuneita nykyisestä turvallisuustilanteesta ja kuntalaisten joutumisesta eriarvoiseen asemaan muuhun maahan verrattuna.

Esimerkiksi Kilpisjärvellä humalaisen häirikön väkivaltainen riehuminen ravintolassa ei pohjoisen poliisia näytä kiinnostavan. Tämä huolestuttaa myös Kilpisjärvellä asuvaa Saila Kuukasjärvea joka soitti hätäkeskukseen viikko sitten kaivaten poliisia paikalle.

- Mutta hätäkeskuksesta sanottiin, että se on ravintolan vastuulla, eli ensisijaisesti sanoa ravintolan henkilökunnalle asiasta, jotka hoitavat tilanteen. Eikä sitä poliisia sitten koskaan kuulunut, ei tietenkään pitkä matka, mutta edes niin, että olis soitettu ja kysytty, että mitä asia koskee.

Poliisi siis ei Kilpisjärvelle ehdi koska partiot joutuvat pitämään järjestystä yllä eteläisimmissä tunturikeskuksissa.

Rajavartiostokin lähtee

Tilanne Enontekiöllä ja Kilpisjärvellä on muuttumassa entistäkin huonommaksi, koska näyttää vahvasti siltä, että myös kunnan ainoa rajavartioasema Kilpisjärveltä lakkautetaan ensi kesänä.

Lapin rajavartioston komentajan eversti Jarmo Vainikan mukaan syynä lakkautuksiin on se, että Kaakkois-Suomen raja-asemilla tarvitaan lisäresursseja kasvavan Venäjän liikenteen vuoksi.

-Yhtenä säästökohteena on sitten tämä Schengen sisärajoilla tehtävän valvonnan poistaminen eli käytännössä partiointi poistuisi kokonaan tulevien vuosien aikana Ruotsin ja Norjan rajoilta.

Näyttää siis siltä, että Kilpisjärven lisäksi myös Muonion rajavartioasema lakkautetaan. On kuitenkin olemassa pieni mahdollisuus, että rajavartijoita nähtäisiin vielä ensi kesänä Kilpisjärvellä.

-No, sitä tutkinaan nyt, että pystyisimmekö esimerkiksi sillä tavalla toimimaan, että jos toimipaikka vielä jonkin aikaa olisi esimerkiksi Muoniossa ja sitten Kilpisjärvellä olisi partiotukikohta, jota miehitetään sitten tarpeen mukaan, sanoi Komentaja Jarmo Vainikka.