1. yle.fi
  2. Uutiset

Peltohehtaarin hinta vaihtelee Etelä-Pohjanmaalla huomattavasti kunnittain

Maanmittauslaitoksen mukaan peltohehtaarin keskihinnat ovat nousseet Pohjanmaalla ja laskeneet Etelä-Pohjanmaalla alku vuonna. MTK Etelä-Pohjanmaan mukaan keskihinta ei kerro mitään erittäin vaihtelevasta hintatilannetta kunnittain.

Keskihinta
Mies nousee traktorinhyttiin.
Mirva Korpela / Yle

Maanmittauslaitos kertoi tänään, että peltohehtaarin keskihinnat ovat nousseet Pohjanmaalla alkuvuonna 11 prosenttia. Etelä-Pohjanmaalla hehtaarihinnat puolestaan laskivat 6 prosenttia. Pellon keskihinta hehtaarilta Pohjanmaalla oli lähes 10000 euroa ja Etelä-Pohjanmaalla lähes 9000 euroa.

MTK Etelä-Pohjanmaasta kuitenkin kerrotaan, että esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla peltohehtaarin hinnat vaihtelevat rajusti eri kuntien välillä. Hintatasoa nostaa osassa kuntia tilanne, jossa peltoja on myynnissä kysyntää huomattavasti vähemmän. Keskihinta noin 9000 euroa ei päde läheskään joka kunnassa. Esimerkiksi Ilmajoella on maksettu yksittäisistä hehtaareista jopa 15000 - 16000 euron hintaa.

Yksittäisen viljelijän mielestä niukan tarjonnan taustalla ovat muun muassa tunnesyyt. Esimerkiksi "jäähdyttelevät" viljelijät eivät tahdo myydä sukutilojen peltoja.

- Eihän siinä ole taloudella mitään tekemistä, koska jos se olisi pelkkä taloudellinen asia niin täällä kaikki myisivät maansa näillä hinnoilla. Kyllä se on se tunne puoli, toteaa seinäjokelainen maanviljelijä Veli-Pekka Aila.

Ailan mielestä paikallisessa peltomaan hinnassa on tällä hetkellä kupla, joka puhkeaa kun korot nousevat tarpeeksi suuriksi.

- Yllättävän kauan ne hinnat on ollut ylhäällä ja koko ajan nousemassa. Ei siinä ole taloudellisesti mitään järkeä tällaisessa, puuskahtaa Veli-Pekka Aila.

Lue seuraavaksi