1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rautaruukit

Billnäsin ruukin kehittäminen takkuaa

Uudenmaan Ely-keskus moittii ruukissa vireillä olevaa kaavamuutosta osin lainvastaiseksi. Myös kaupanteko ruukkiasunnoista on venähtänyt.

rautaruukit
Entinen toimistorakennus kätkee sisälleen hotellin Billnäsin ruukissa.

Billnäsin ruukkialueesta on tarkoitus kehittää vetävä tapahtumakeskus. Ensiaskeleet on jo otettu - esimerkiksi yli sata vuotias toimistorakennus kätkee sisälleen pramean hotellin. Tällä hetkellä ruukin kehittäminen polkee kuitenkin paikoillaan.

- Nyt olemme saaneet tämän ensimmäisen vaiheen valmiiksi, joka on ollut mahdollista tehdä ilman kaavoitusprosessia. Täällä on 25 hotellihuonetta, kokoustiloja, ravintola sekä edustussauna. Tämä toiminnan kokoluokka olisi tarkoitus vielä kymmenkertaistaa, ruukin omistaja Olli Muurainen kuvailee.

Uudenmaan Ely-keskus pitää ruukkialueella vireillä olevaa, lisärakentamisen mahdollistavaa kaavamuutosta osittain maankäyttö- ja rakennuslain vastaisena. Lisäksi Ely-keskus moittii kaavaehdotusta liian suurista rakennusmääristä.

Neuvottelu ruukkiasuntokaupoista jatkuu

Raaseporin kaupunki päätti kesäkuussa myydä myös Billnäsin ja Fiskarsin ruukkien vuokra-asunnot Olli Muuraiselle kesäkuussa. Kaupunki ja yrittäjä ovat neuvotelleet kaupan ehdoista siitä lähtien. Vuokra-asuntojen asukkaita tilanne hämmentää - osa asukkaista haluaisi lunastaa asuntonsa itse.

- Päällimmäinen huoli on se, että nämä asunnot myytäisiin yksityiseen lomakäyttöön ja nykyiset asukkaat joutuisivat näistä muuttamaan vähän sinne sun tänne. Kyllä tämä kovin jännää on että onko se koti tässä vielä seuraavassa kuussa vai jossain muualla. Mistään hinnasta ei kyllä haluttaisi muuttaa pois täältä, sanoo Fiskarsiin vuosi sitten muuttanut Minna Kaunisto.

Kaupunki jatkaa edelleen kauppaehtojen hiomista yrittäjän kanssa, asemakaava etenee puolestaan valtuustoon talven aikana.

Lue seuraavaksi