1. yle.fi
  2. Uutiset

Professori: Downshiftaaja onkin menestyjä

Suomalaisilla on kapea kuva hyvästä elämästä. Eletään muiden odotusten mukaan ja ahdistutaan.

tiede
NAinen pelaa pesäpalloa.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Elämänsä leppoistanut työntekijä voikin olla menestyjä työssään. Hän saa enemmän aikaan vähemmässä ajassa. Näin väittää professori Juha Hakala Jyväskylän yliopistosta.

Hakala peräänkuuluttaa ihmisiltä rohkeutta ottaa elämän ohjakset omiin käsiin. Hänen mielestään moni on jo inhimillisen suorituskykynsä rajoilla.

Hämmästyttää miten kapea on suomalaisten mielikuva hyvästä elämästä.

Juha Hakala

Teollisuus tuottaa tehokkuuspaineessa enemmän sutta ja sekundaa, ja lähes miljoona suomalaista syö erilaisia masennus-, mieliala- tai dementialääkkeitä. On aika löysätä menoa.

Hakala opettaa tulevia opettajia, ja hän on huolissaan lapsista ja nuorista. Viime vuosina hän on kuitenkin huomannut, että yhteisöllisyys on palaamassa. Yhä enemmän arvostetaan vapaa-aikaa, perhettä ja terveyttä sekä hyviä ystäviä. Itsekäs kilpailu ja suorittaminen on vähenemässä.

- Silti yhä hämmästyttää, miten kapea on suomalaisten mielikuva hyvästä elämästä. 28-vuotiaana pitää olla kaikki elämän puitteet hankittuna ja 250 000 euroa velkaa harteilla. Erkkeritalo muutaman sadan neliön trimmatulla nurmikkotontilla ja kaksi autoa pihassa, Hakala kuvailee.

Ei synny ideoitakaan

Hakala on varma, että leppoisuus elämässä toisi myös niitä nyt kaivattavia ideoita ja keksintöjä.

- Hyvät ideat hautuvat ajan kanssa. Luovuustutkimukset kertovat, että ihmisen täytyy saada viettää kiireetöntä aikaa. Nyt kun päivittäinen perusturvallisuuskin on kadonnut yt-neuvottelujen kierteessä, niin tuskin siinä suuria ideoita syntyy.

Vähemmän on enemmän.

Professori Hakalan mukaan on todennäköistä, että downshiftaaja saa lyhyessä ajassa enemmän aikaan. Työelämässä 80 prosenttia töistä kun tehdään 20 prosentin aikana työajasta.

Tätä yhtälöä tehostamalla Hakalan mukaan moni voisi höllentää vannetta otsalla.

Hyväpalkkaisten puuhastelua?

Mutta miten minimipalkalla työskentelevä voi leppoistaa ja laskea tulojaan?

- Ei minulla ole reseptiä, miten tämä ratkaisu voitaisiin ulottaa kaikkiin työllisiin. Mutta kyllä jotain pitäisi tehdä suomalaiselle työelämälle ja varsinkin elämäntavalle: Kuunnella ja kunnioittaa omaa kehoa, höllätä kun siltä tuntuu.

Professori Hakala on elänyt kuten on opettanut, ollut töissä kaksi viikkoa ja kaksi vapaalla. Ensi vuonna on edessä kuitenkin upshifting, vapaata enää 30 prosenttia.

- Käsky kävi esimieheltä, hymyilee Hakala.

Hakalaa on haastatellut elämän leppoistamisteemasta aiemmin mm. Työpiste-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi