Järjestö: Syyrian hallitus iskee tahallaan leipäjonoihin

Ainakin kymmentä leipomoa tai niiden lähistöä on pommitettu, kun siviilit ovat jonottaneet leipää. Human Rights Watch muistuttaa, että sekä siviileihin kohdistuvat että umpimähkäiset iskut siviilialueella ovat sotarikos.

Ulkomaat

Syyrian hallituksen joukot ovat pommittaneet Aleppossa ainakin kymmentä leipomoa, sanoi kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch torstaina. Kolmen viime viikon aikana leipomoita kohti tai niiden lähelle on pommitettu sekä ilmasta että tykistöllä. Hyökkäykset ovat tappaneet kymmeniä leipäjonoissa olleita siviilejä.

Hyökkäykset ovat olleet vähintään harkitsemattoman umpimähkäisiä. Hyökkäysten lukumäärä kuitenkin antaa ymmärtää, että hallituksen joukot pommittavat tahallaan siviilejä, sanoo HRW. Sekä umpimähkäiset iskut että siviileihin kohdistuvat iskut ovat sotarikoksia, muistuttaa järjestö.

Elokuun 16. päivänä Aleppossa tehty hyökkäys tappoi jopa 60 ihmistä ja haavoitti yli 70 siviiliä. Pari päivää myöhemmin vastaavassa pommituksessa kuoli ainakin 23 ja haavoittui 30.

- Päivä toisensa jälkeen Aleppon asukkaat asettuvat jonoihin saadakseen leipää perheilleen. Sen sijaan he saavat sirpaleita vartaloonsa hallituksen pommeista ja kranaateista, sanoi Alepposta palannut HRW:n tutkija Ole Solvang.

Solvangin mukaan kymmenen leipomoiskua ei ole enää sattumaa. Kaikissa paitsi yhdessä raportoiduista tapauksista hallituksen tekemä pommitus tapahtui lisäksi juuri silloin, kun siviilit olivat kerääntyneet pitkään jonoon leipomon edustalle. Iskuaikaan lähistöllä ei käyty taisteluita eikä leipomoissa juuri ollut kapinallissotilaita.