KYSin Viro-kokeilu päättyi - sairaanhoitajat aloittivat työssään

Yliopistollinen sairaala kehittää malleja, joita se voi hyödyntää palkatessaan henkilökuntaa ulkomailta. Esimerkiksi maahanmuuttajasairaanhoitajia on vielä vähän, mutta heitä tarvitaan tulevaisuudessa lisää.

Kuopion yliopistollinen sairaala
Hoitajia sairaalan käytävällä.
Yle

Kuopion yliopistollinen sairaala jatkaa ulkomaan-rekrytointiensa kehittämistä. KYSissä on päättynyt hanke, jossa sairaanhoitajia etsittiin Virosta. Sairaalassa on aloittanut työnsä kevätkesästä muutama virolainen sairaanhoitaja.

Heille muun muassa annettiin jo kotimaassaan suomen kielen opetusta. KYS hyödyntää hankkeesta saatuja kokemuksia kehittäessään malleja henkilökunnan palkkaamiseen ulkomailta.

KYSissä on kuitenkin vielä verrattain vähän muista maista tulleita sairaanhoitajia; maahanmuuttajasairaanhoitajia työskentelee sairaalassa nykyisin kolmisenkymmentä. Kaikkiaan KYSin hoitohenkilökuntaan kuuluu noin 2 500 ihmistä.

Uutta näkökulmaa

Sairaalan rekrytointipäällikön viransijaisen Minna Saihomaan mukaan ulkomaisille sairaanhoitajille on tulevaisuudessa tarvetta muun muassa eläköitymisen vuoksi. Maahanmuuttajien palkkaamisella tavoitellaan kuitenkin myös monikulttuurista osaamista ja näkemystä hoitotyöhön.

Saihomaan mukaan muista maista kysellään jonkin verran sähköpostitse Kuopion yliopistollisen sairaalan työmahdollisuuksista. Hän arvioi, että yhteydenotot ovat viime vuosina lisääntyneet hieman.