Hyppää sisältöön

Stand up -koomikoksi voi oppia

Oletko se, joka aina heittää vitsin väärään aikaan? Tai oletko se, jonka jutuille ei naureta kahvipöydässä? Jokaisesta voi tulla stand up -koomikko opettelemalla. Kokosimme listan asioista, jotka opastavat parempiin vitseihin ja onnistuneeseen esitykseen.

Kuva: Olga Pihlman/ Yle

Varsinais-Suomen syksy on täynnä stand up:ia. Elokuun lopussa Turussa järjestettiin intensiivinen viikonlopun kestänyt stand up -kurssi. Syyskuun lopussa kaupungin valtaa Stand up Turku! -festivaali. Valtakunnallisesta hauskimman aloittelevan koomikon tittelistä kilpaillaan koko syksy.

Stand up -komiikka kerää harrastelijoita. Jos komiikka ei vielä luista, voi jokainen silti opetella hyväksi koomikoksi.

1. Älä ota roolia. Oman itsensä voi rohkeasti tuoda lavalle.

2. Vitsi koostuu kahdesta osasta. Ensin kerrotaan kaikki, mitä vitsin kannalta on tärkeää tietää ja sitten se, mikä siinä on hauskaa. Stand up:ia tehdään näin ympäri maailmaa menestyksekkäästi.

3. Aloittelevan stand up -koomikon kannattaa keksiä yleismaailmallisia vitsejä, joiden hauskuuden ymmärtäminen ei ole sidottu esimerkiksi kuuntelijoiden ikään.

4. Ota jokaisen yleisön luonne huomioon. Kerro myös juuri heille kohdistettuja vitsejä.

5. Kaikelle voi nauraa. Rajoja ei kannata asettaa sille, mistä ei saisi vitsailla. Mitä vaikeampi aihe, sitä enemmän se vaatii jutun kerronnalta.

6. Aiheita voi kokeilla kolme neljä kertaa. Jos kukaan ei vieläkään tykkää vitsistä, kannattaa se jättää pois.

7. Pahin virhe, mitä stand up -koomikko voi tehdä, on aliarvioida yleisöä.

8. Stand up -koomikoiden aiheet kumpuavat usein omasta elämästä tai ajankohtaisista aiheista. Omaa elämäänsä ei kuitenkaan tarvitse avata ollakseen hyvä koomikko.

9. Hyvä stand up -koomikko herättää katsojassa ajatuksia, ja katsoo asioita tuoreista näkökulmista.

10. Opettele oikea ajoitus vitseille.

Ohjeet keräsimme stand up -koomikolta Anders Heleniukselta.