1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Katolilaispapin perustelut seksuaalirikoksille kuohuttavat uhreja Yhdysvalloissa

Pappi Benedict Groeschelin mukaan nuoret viettelevät pappeja. Hän on sittemmin pyytänyt anteeksi lausuntoaan.

Ulkomaat

Yhdysvaltalainen pappi on pyytänyt julkisesti anteeksi lehtihaastattelua, jossa hän puolusti seksuaalirikoksista syytettyjä pappeja sanomalla, että useissa tapauksissa seksisuhteeseen viekoitteleekin lapsi tai nuori, ei pappi.

Newyorkilainen fransiskaaniveljeskunnan pappi Benedict Groeschel sanoi Yhdysvaltain katolisen kirkon National Catholic Register -lehdessä tällä viikolla, että monet pappien apua hakevat 14 - 18-vuotiaat ovat syypäitä viettelyyn. Pappia tulisi ymmärtää etenkin, jos hän itsekin kärsii juuri hermoromahduksesta, Groeschel sanoi.

Hän viittasi nimeltä yhteen seksuaalirikoksista tuomittuun kirkon poikatyöntekijään, kutsui häntä "miesparaksi" ja kysyi, miksi väärinkäytöksistä alettiin puhua vasta, kun niiden väitettiin jatkuneen vuosikausia.

Hänen mielestään ensikertalaisia ei pitäisi tuomita vankeuteen, koska "he eivät suunnitelleet syyllistyvänsä rikokseen".

Groeschel sanoo anteeksipyynnössään, ettei hänen tarkoituksensa ollut syyttää uhreja. Myös National Catholic Register on pyytänyt anteeksi ja poistanut haastattelun verkkosivultaan.

Papiston seksuaalirikoksien uhreja edustavan järjestön johtaja David Clohessy pitää haastattelua todella loukkaavana ja pahantahtoisena. Tällaiset kommentit painostavat uhreja ja todistajia vaikenemaan rikoksista, joista he tietävät tai joita he epäilevät tapahtuneen, Clohessy sanoo.

Lähteet: AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi