1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

To Rome with Love koostuu neljästä tarinasta

Woody Allenin uudessa elokuvassa To Rome with Love nähdään neljä toisiinsa kietoutuvaa tarinaa.

kulttuuri
Tähtiä.

Tarinoiden päähenkilöinä ovat Roomassa lomaileva arkkitehti, joka lomansa aikana pääsee muistelemaan omia ikuisessa kaupungissa viettämiään opiskeluaikoja. Oman tarinansa saa myös tavallinen roomalainen konttorityöläinen, josta sattuman oikusta tulee hetkeksi päivän kuumin puheenaihe. Mukana on myös nuorta rakkautta, kihlaparin joutuessa outojen ja romanttistenkin sattumusten hullunmyllyyn. Neljännessä tarinassa eläkkeelle jäänyt oopperapromoottori yrittää kaikin mahdollisin keinoin tehdä uutta Carusoa tyttärensä kihlatun, hautausurakoitsijana toimivasta isästä. Oma tärkeä osuutensa elokuvan tarinoissa on tietenkin myös itse tapahtumapaikalla, Roomalla.

Ikinuori Woody Allen on jo vuosikymmeniä tehnyt uuden elokuvan joka vuosi. Uutta Woody Allen -elokuvaa katsomaan mennessä on turvallinen olo, sillä katsoja tietää pitkälti mitä on odotettavissa. Allenin elokuvat kun tuppaavat olemaan nokkelia, lämminhenkisiä, solmussa olevia ihmissuhteita pyörittäviä kamarielokuvia, joita viimeisten vuosien aikana ovat tähdittäneet kunkin hetken kuumimmat näyttelijänimet. Viimeisten kymmenkunnan vuoden aikana valmistuneet Alleniaanit voi karkeasti ottaen jakaa kahteen luokkaan. Toisaalla ovat viimevuotisen Midnight in Parisin tapaiset täysosumat. Toisen puoliskon muodostavat tämän uutuuden kaltaiset, vähemmän onnistuneet, mutta yhtä kaikki viihdyttävän sympaattiset elokuvat.

To Rome with Lovessa nähtävät tarinat eivät sivua toisiaan, vaan kyseessä on neljästä itsenäisestä, limittäin kulkevasta episodista muodostuva kokonaisuus. Tarinoiden teemoina ovat rakkaus, kuuluisuus ja halu tulla hyväksytyksi. Sympaattisin näistä elokuvanovelleista on Allenin itsensä tähdittämä tarina tuosta entisestä oopperapromoottorista ja tämän surkuhupaisista yrityksistä tehdä loisteliaasti laulavasta, mutta julkisia esiintymisiä kaihtavasta hautausurakoitsijasta suuri oopperatähti. Seurauksena on jopa fellinimaiseen yltäkylläisyyteen pyrkivää komediaa.

Kenellekään tulee tuskin yllätyksenä tieto siitä, että uransa aikana peräti 26 Oscar-ehdokkuutta kahminut Woody Allen on jo kuvaamassa uutta elokuvaa. Tuon toistaiseksi vielä nimettömän elokuvan myötä päättyy tämän elokuvallisen ikiliikkujan pitkään jatkunut Euroopan turnee, sillä uutuus kuvataan hänen kotikulmillaan, New Yorkissa ja San Franciscossa.

Lue seuraavaksi