1. yle.fi
  2. Uutiset

"Blue moon" ihastuttaa elokuun taivaalla

Elokuun taivaalla voi tänä vuonna ihailla täyttä kuuta peräti kahdesti. Kaksi kertaa kuukauden aikana nähtyä kuuta kutsutaan "blue mooniksi".

Kotimaan uutiset
Täysikuu mustalla taivaalla.
Elokuinen täysikuu. Kuva Korpilahti 2.8.2012 klo 1.22Matti Pietinen, Korpilahti

Elokuu alkoi tänä vuonna täydellä kuulla ja se myös päättyy täyden kuun yöhön. Ilmiöstä käytetään nimitystä blue moon.

Kaksi kertaa kuukauden aikana nouseva täysikuu ei ole tavattoman harvinaista, mutta ei myöskään välttämättä jokavuotista. Viime vuonna ilmiötä ei ollut, parina sitä edellisenä sen sijaan kyllä.

Useimpina vuosina taivaalle nousee 12 täysikuuta. Silti joka toinen tai kolmas vuosi taivaalla nähdään ylimääräinen täysikuu.

Rauno Päivinen Etelä-Karjalan tähtitieteen harrastajien yhdistyksestä Novasta vahvistaa ilmiön.

- Kuun kierto maan ympäri on hieman vähemmän kuin kuukausi, noin 27 päivää, joten välillä sattuu sitten kaksi kertaa saman kuukauden sisälle täysikuu. Ihan joka vuosi sitä ei tapahdu.

Seuraavan kerran täysikuu näyttäytyy saman kuukauden aikana heinäkuussa 2015.

Blue moon -nimitys on peräisin kansanperinteestä. Blue moon -nimitystä käytetään myös, kun halutaan kuvata harvinaista tapahtuma. Englanninkielessä tunnetaan sanonta "once in a blue moon".

Täysikuu, linnunrata ja planeettoja

Tänä viikonloppuna ei täysikuun kirkastamalta taivaalta juuri muuta kannata katsella, vaikka syksyisin taivaan tähyäminen onkin yleensä helppoa.

- Linnunrata näkyy kirkkaina syysöinä hyvin. Tosin täysikuu valaisee nyt niin hyvin, että kannattaa katsoa linnunrataa hieman myöhemmin, Päivinen opastaa.

Syystaivaalla tuikkii tällä hetkellä erityisen hyvin myös pari planeettaa.

- Aamutaivaalla näkyvät kirkkaimpina tähtinä Jupiter ja Venus. Venus on niistä alempi ja myös kirkkaampi.

Lue seuraavaksi