1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Total Recall on toimintaa täynnä

Eletään 2000-luvun loppua. Maailmassa on käyty suuri kemiallinen sota, jonka johdosta vain Brittein saaret ja maapallon toisella puolella sijaitseva, siirtomaaksi kutsuttu alue ovat asuinkelpoisia.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Total Recall.
Kuva elokuvasta Total Recall.Sony Pictures
Tähtiä.

Maailman työläiset asuvat siirtomaassa, josta he matkustavat päivittäin töihin pallon lävitse kulkevan jättimäisen hissirakennelman avulla. Kaikki eivät ole kuitenkaan tyytyväisiä hyvinvoinnin epätasaiseen jakautumiseen. Keskelle taistelua paremmasta maailmasta joutuu tehdastyöläinen Douglas Quaid, kun hän eräänä iltana menee käymään Rekall-yhtiössä, joka lupaa tehdä unelmista todentuntuisia muistoja. Jotain menee kuitenkin pieleen ja vaarattoman agenttiseikkailun sijaan Quaid huomaa olevansa oikeasti takaa ajettu. Kuka hän lopulta on ja ketä rakastaa siinä kysymyksiä joihin Quaidin on löydettävä vastaus, kunhan vain säilyy hengissä.

Kuten kaikki tietenkin tietävät, niin tämä elokuva perustuu Philip K Dickin, vuonna 1966 julkaistuun novelliin We Can Remember it For You Wholesale. Paul Verhoeven ohjasi vuonna 1990 novelliin pohjaavan elokuvan Total Recall, jonka pääosassa nähtiin tuolloin uransa huipulla ollut Arnold Schwarzenegger.

Tämä uusi uljas, Colin Farrelin tähdittämä Total Recall on toimintaa täynnä. Elokuva koostuu massiivisista takaa-ajo- ja tappelukohtauksista, joiden väliin on siroteltu rauhallisempia, juonenkuvioita selvitteleviä jaksoja. Mitään tekemistä Dickin novelliin liittyvillä pohdinnoilla identiteetistä ja todellisuuden kokemisesta tällä vauhtipätkällä ei ole. Tämä on sääli, sillä tällaisenaan elokuva on vain yksi tieteisrymistely muiden joukossa. Tämä on valitettavaa myös siksi, että Colin Farrell, vaikka pätevä toimintasankari onkin, olisi kykenevä moniulotteisempaan roolityöhön.

Farrelin rinnalla, elokuvan kahtena naisena nähdään Jessica Biel ja Kate Beckinsale, jonka aviomies Len Wiseman (Underworld, Underworld: Evolution) vastaa elokuvan ohjauksesta. Paljoakaan tekemistä naisilla ei ole, lähinnä he tappelevat keskenään ja Farrelin kanssa, vuoroin tätä tietenkin myös suudellen.

Total Recall vuosimallia 2012 on komeannäköinen ja todella sujuvasti toteutettu toimintapläjäys. Jos unohtaa elokuvan sisällöllisen tyhjyyden ja heittäytyy vain mukaan sen tarjoamaan hurjaan menoon, niin elokuva tarjoaa varsin mainiota viihdykettä pop-cornien ja ison limun tyhjentämisen ratoksi.

Lue seuraavaksi