1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Cosmopolis on kylmän älyllinen

Eric Packer on 28-vuotias multimiljardööri. Eräänä aamuna hän päättää tarvitsevansa tukanleikkuun.

kulttuuri
Kuva elokuvasta Cosmopolis.
Kuva elokuvasta Cosmopolis.Alfama Films
Tähtiä.

Packer istuutuu ylipitkään limusiiniinsa ja lähtee kera henkivartijoidensa, matkalle halki kaoottisen New Yorkin. Matkan aikana Packer kohtaa autossaan erilaisia ihmisiä. Heidän joukossaan on liuta entisiä ja nykyisiä rakastettuja, Packerin eroa hakemassa oleva vaimo, lääkäri ja liuta taloudellisia neuvonantajia. Keskustelujen aiheena on yksipuolisesti raha, jonka kautta elokuvan ihmiset maailmaansa hahmottavat.

Don DeLillon vuonna 2003 ilmestyneeseen romaaniin pohjaavan Cosmopoliksen aiheena on raha, ja se kuinka kyyniseksi ikuinen voitontavoittelu on maailmamme tehnyt. Elokuvan päähenkilö, Eric Pakcer on täysin vieraantunut todellisuudesta. Hänen autonsa ikkunat on varjostettu, joten hän ei pysty näkemään ympärillään vallitsevaa kaaosta, sitä mihin vain rahan keräämiseen keskittynyt maailma on ajautumassa. Packerin luksuslimo, jonne lähes kaikki elokuvan tapahtumat sijoittuvat, on kuin ruumisarkku, jonka sisällä olevat henkilöt ei vain tiedä vielä olevansa kuolleita, tai ainakin kuolemassa. Sillä kuten laulussa ja elokuvassakin annettaan ymmärtää, ajat ovat muuttumassa.

Cosmopolis on kylmän älyllinen elokuva. Enemmän kuin tarina, se on dialogin muotoon puettu yhteiskunnallinen analyysi. Kovin mukaansatempaavaksi ei Cosmopolista voi parhaalla tahdollakaan kutsua. Tyylikäs ja tyylikkäästi toteutettu se kyllä on, mutta niin kylmä, että se osin työntää katsojaa pois luotaan.

Elokuvan pääosassa nähdään Twilight-elokuvista tuttu Robert Pattinson. Koska Pattinsonin esittämä Eric Packer on enemmän ultrakapitalismin symboli, kuin eläväiseksi tarkoitettu henkilö, sopii Pattinsonin, passiivinen, ilmeetön näyttelemistyyli erinomaisesti tähän tunnelmiltaan kaikin puolin hyytävään elokuvaan.

Lue seuraavaksi