Lohta nousee Oulujokeen jopa 500 kiloa päivässä

Merikosken voimalaitoksen valtavat ohijuoksutukset ovat houkutelleet lohen nousemaan Oulujokeen. Suurimmat kalaportaissa nähdyt kalat ovat jopa 10 kiloisia.

luonto
Lohi ui kalatietä myöten Oulujokeen.
Antti Pylväs / Yle

”Kala, kala, kala!”, kaikuu Merikosken kalatien tarkkailubunkkerissa, kun ryhmä päiväkotilaisia haltioituu itseään isommista lohista, jotka uivat ikkunan takana. Ja lohia on paljon. Parhaimmillaan ikkunan takana on nähtävillä viisikin lohta yhtä aikaa ja lähes kosketusetäisyydellä.

Torstaina kalatien liikenne ylsi kuluneen kesän ennätykseen 123 Oulujokeen nousseella lohella. Suurimmat kalatieltä bongatut lohet ovat yli 10 kiloisia.

- Keskimäärin lohet ovat olleet neljän kilon kokoista. Joukossa on myös noin kiloisia yhden merivuoden lohia, biologi Marleena Isomaa kertoo .

Torstaina Oulujokeen nousi siis noin 500 kiloa Perämeren lohta. Koko kesän nousukkaiden joukossa on näkynyt myös ilahduttava määrä naaraita, jotka ovat matkalla kutemaan Oulujokeen.

- Kyllä ne johonkin Merikosken ja Montan väliin mätinsä laskevat. Oulujoesta on löydetty myös luonnonpoikasia.

Vartin verran tarkkailuhuoneessa viipunyt päiväkotiryhmä ehti nähdä kalatiellä monta kymmentä kalaa, ennen kuin kutsu kuului parijonoon ja tarhaan kalakeitolle.

Lohien nousua voi käydä katsomassa paikan päällä kalatien tarkkailuhuoneessa. Huone on avoinna yleisölle tänään perjantaina aamupäivällä kymmenestä yhteen ja iltapäivällä kahdesta viiteen, sekä viikonloppuna yhdestätoista neljään. Kalakamera välittää kuvaa lohista myös nettiin.