Ravitsemusprofessori: Karppauksen vaikutuksista odotettava lisätietoa

Professori kehottaa tarkastelemaan hyvän ja huonon kolesterolin suhdetta.

terveys

Asiantuntija varoittelee vetämästä liian jyrkkiä johtopäätöksiä THL:n FINRISKI 2012 -tutkimuksesta.

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm kehottaa odottamaan tutkimustuloksia siitä, onko karppaus oikeasti vaikuttanut kolesterolitasoihin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tekemässä tutkimusta suomalaisten ruokailutottumuksista.

- Voi olla, että ruokavalion muutokset selittävät kokonaiskolesterolin nousun, mutta se voi johtua myös lihomisesta.

Professorin mukaan kokonaiskolesteroli on yksittäisenä sydänriskiennusteena huono, ja pikemmin on tutkittava sitä onko hyvän ja huonon kolesterolin suhteessa tapahtunut muutoksia.

Suositusten mukaan huono kolesteroli ei saisi olla yli neljää kertaa suurempi kuin hyvä kolesteroli.

Fogelholm on samaa mieltä THL:n kanssa siitä, ettei eläinrasvaa voida pitää terveellisenä, ja pitää karppausta ongelmallisena, jos hyvät hiilihydraatit korvataan kovalla rasvalla.

Toisaalta eläinrasvoja ei myöskään pidä korvata huonolaatuisella vaalealla viljalla eikä sokeripitoisella ruoalla.

- Silloin kokonaiskolesterolin lasku tapahtuu hyvän kolesterolin kannalta, Fogelholm sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus