1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nuorten mielestä kirja on hupi, eikä terapialelu

Nuoret lukutoukat arvostavat jännitystä, hyviä käänteitä ja epämääräisiä loppuja

Kuva: Heidi Kononen / Yle

Vilja-Tuulia Huotarinen ja Salla Simukka ovat molemmat kirjailijoita, jotka ovat käsitelleet teoksissaan herkkiä aiheita. Molemmat ovat kirjoittaneet nuorten tyttöjen välisestä rakkaudesta ja Salla muun muassa neitsyyden menettämisen vaikeudesta. Ystävyys, rakkaus ja mielellään onnelliset loput kuuluvat tavaramerkkeihin.

- Tyyli, tunnelma ja kertojan ääni luovat itselleni kirjan kehyksen. En erityisesti tai tietoisesti lähde metsästämään erityisen herkkää aihetta, kertoo Finlandia Juniorin viime vuonna voittanut Huotarinen.

Samoilla linjoilla on myös Salla Simukka.

- Aiheet tulevat monesta lähteestä, asioista, jotka ovat jääneet mietityttämään minua itseäni. On hämmentävää, kun myöhemmin nostetaan kohu jostain asiasta, joka ei itselleni edes ollut mitenkään erityisen kummallinen juttu.

Kriitiiset lukutoukat

Kirjojen parissa viihtyy joukko kuudesluokkalaisia nuoria. Lukeminen on ajanvietettä ja hauskaa. Ahkerat lukijat kyllä osaavat vaatia kirjalta paljon, mikä tahansa ei mene läpi.

- Hyvässä kirjassa on juonenkäänteitä, hyviä ja pahoja tyyppejä ja semmoisia loppuja, joita voi olla vähän vaikea arvata. Ei sen tartte mennä silleen, että lopussa se pahis joutuu vankilaan. Onnelliset loput on silti parempia, summaa lauma hämeenlinnalaisen Seminaarin koulun kuudesluokkalaisia.

Tämä yllättää kirjailijat.

- Tuo kertoo ehkä enemmän siitä, että ne ovatkin aikuisia, jotka haluavat onnellisia loppuja. Nuoret lukijat ovat yhä enemmän valmiita kohtaamaan kysymysmerkkiloppuja; se voi herättää eri tavalla ajatuksia siitä, miten lukija voisi jatkaa tarinaa. Kerronta on erilaista nykyään; siihen voi vaikuttaa muun muassa nuorten katsomat tv-sarjat ja elokuvat.

- Vaihtelevuutta ja jännitystä voi luoda niin monella tavalla. Voi vaihtaa kerronnan tai kielen rytmiä. Kirjasta pitää tulla semmoinen, että lukija himoitsee päästä eteenpäin kirjassa. Lukija pitää saada haluamaan tietää enemmän, summaavat Salla Simukka ja Vilja-Tuulia Huotarinen.

Terapia lauseiden väliin

Lapsille ja nuorille on paljon kirjoja vaikeista elämäntilanteita varten. Läheisen kuolema, avioero, yksinäisyys, kiusaaminen tai muutto uudelle paikkakunnalle; joka kriisii on oma teoksensa. Tarttuuko nuori kirjaan, kun ahdistus iskee?

Kuudesluokkalaiset tyrmäävät asian koko rintamalta. Kirja on ajanviihdykettä ja mukava harrastus. Jälleen kirjailijat yllättyvät.

- Tuohan on oikeastaan aika helpottavaakin kuulla! Se tarkoittaa myös sitä, että kirjalla sinänsä on itseisarvo eikä vain väline johonkin parempaan. Kirja ja lukukokemus ovat sinänsä arvokkaita. Eihän kirjailija voi seistä lukijan selän takana osoittelemassa, että "nyt, tässä kohtaa on se kohta, jonka pitäisi helpottaa oloasi", nauraa Salla Simukka.

- Kirja toimii salaperäisillä tavoilla. Kirja voi tuottaa lohtua, vaikkei nuori sitä ajattelisi lohduksi, sanoo kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen.