Halvaantunut metsuri auttaa kohtalotovereita

Vertaistuki ja kokemusten vaihto auttavat äkillisesti vammautuneita eteenpäin elämässä. Joensuulainen Tapani Meriläinen halvaantui metsätyöonnettomuudessa 20 vuotta sitten. Mies on selvinnyt turmasta kohtalotovereiden ja urheilun avulla.

Kotimaa
Lehtileike.

Joulukuun 3. päivä vuonna 1991 Tapani Meriläinen kaatoi puita Tuupovaarassa. Laho kelo kaatui yllättäen metsurin päälle, ja mies virui halvaantuneena metsässä seitsemän tuntia. Lämpötila kyseisenä päivänä oli poikkeuksellinen, noin -3 astetta. Hengenlähtö oli lähellä.

- Päivän mittaan tuli sellaisia tuntemuksia, että olisi edes kunnolla kelo osunut päänuppiin, jottei tarvitsisi kylmässä olla. Ohuissa vaatteissa alkoi tulla vilu eli melkein hypotermia. Löytöhetkellä ruumiinlämpö oli 27 astetta, Meriläinen muistelee.

Meriläisen löysi metsästä talviltana hänen veljensä. Selkäytimen katkeaminen vei metsurin pyörätuoliin loppuiäksi. Ensimmäisen valonpilkahduksen elämään toi lieksalaisen kohtalotoverin vierailu sairaalassa.

Kun näkee toisen samassa tilanteessa olevan, niin se nostaa omaa yrittämisen halua.

Tapani Meriläinen

- Kun näkee toisen samassa tilanteessa olevan, niin se nostaa omaa yrittämisen halua. Tämä lieksalainen kaveri oli liikkunut pyörätuolilla jo kymmenen vuotta ja tuli sairaalaan omalla autolla. Tuli sellainen lampun leimahdus, että kyllähän tässä vielä itsekin samaan pitää pyrkiä.

Vammautumista seurasi liuta uusia ystäviä ja kokemuksia

Tukihenkilö sai Tapanin liikkeelle ja mies on ollut kiireisempi kuin koskaan. Vammautumisen myötä löytyi ampumaurheilu, joka on vienyt Meriläisen kilpailemaan jopa Sydneyn ja Pekingin paralympialaisiin. Hän on ampunut myös MM- ja EM-mitaleja.

- Loistavia, loistavia kokemuksia, kun pääsee näkemään toisenlaisia kulttuureja valtamerten taakse. Pääsee tapaamaan toisia ja saa energiaa, jottei ainakaan luovutusvoittoa anna.

Loistavia, loistavia kokemuksia, kun pääsee näkemään toisenlaisia kulttuureja valtamerten taakse.

Tapani Meriläinen

Ilmakiväärillä SM-kultaa vielä tänä keväänä ampunut Meriläinen toimii nyt tukena muille vammautuneille. Hän tekee myös töitä esteettömyyden ja vammaisten kuntoutuksen parantamiseksi.

- Esimerkiksi esteettömyydessä asiat ovat menneet valtavasti eteenpäin, mutta paljon on sellaisia paikkoja, joissa on vielä parantamisen varaa.

Vuosittain noin sata suomalaista saa selkäydinvamman tapaturman seurauksena.