Tuhoutuneen tehtaan paikalle nousi paloturvallinen harkkotehdas ennätysajassa

Viime vuoden heinäkuussa pahoin tuhoutunut Saint-Gobain Weberin lecaharkkotehdas on käynnistynyt uudelleen Hausjärven Oitissa. Tehdasta on uusittu lähes 10 miljoonalla eurolla. Paloturvallisuuteen on panostettu yli miljoonalla eurolla. Muutenkin turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota varsin pontevasti.

Kotimaa
Ihmisiä tehtaan edustalla.
Timo Leponiemi / Yle

Oitin tehdas on uusittu varsin nopealla aikataululla.

- Rakennuslupa saatiin lokakuussa, ja helmikuussa runko oli siinä vaiheessa että tehtaaseen päästiin tekemään kone- ja laiteasennuksia. Ennen juhannusta tehdas oli jo koeajovaiheessa. Nyt tehdas on käynnistetty, kertoo projektin johtajajana toiminut Juhani Ahonen Saint-Gobain Weber Oy Ab:stä.

Uuden tehtaan paloturvallisuutta parannettiin monin tavoin. Viime vuoden tulipalo sai alkunsa ilmeisesti pyöräkuormaajasta, ja siksi uusi konehalli rakennettiin turvallisen välimatkan päähän tehtaasta. Muovisten harkkolinjan aluslevyjen vaihtaminen teräksisiin pienensi palokuormaa oleellisesti.

- Tuotannossa kiertää nyt muovisten 350 tonnin aluslevyjen sijaan yhteensä 850 tonnia terästä, Ahonen sanoo.

Tehdasrakennuksen lämmöneristeet vaihdettiin paloturvallisemmiksi. Tehtaaseen asennettiin automaattinen paloilmaisinjärjestelmä, joka on yhteydessä pelastuslaitokseen. Automaattista sammutus- ja palovesijärjestelmää varten viereisen lammen rantaan on valmistumassa pumppaamo, jonka teho on lähes 6000 litraa minuutissa.

Kun tehtaan uusimista ryhdyttiin miettimään, turvallisuusohjeita kyseltiin pääpaikalta Ranskasta. Niitä saatiinkin, peräti 250 sivun verran. Turvallisuusasioissa on mietitty työntekijöiden ja tehdasrakennuksen lisäksi myös rakentajien työturvallisuutta. Lecaharkkojen mitoitusta on muutettu niin, että ne ovat entistä helpompia käsitellä. Saumausainettakin tarvitaan entistä vähemmän.

Saint-Gobain Weber Oy Ab:llä on Suomessa yhdeksän tehdasta. Oitin tehdas on yhtiön ainoa kevytsoraharkkojen tuotantolaitos.

Perjantaina uutta tehdasta esiteltiin hausjärveläisille, joilla oli alueelle vapaa pääsy.