1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oppisopimukset

Oppisopimuspaikkojen karsintaesitys hirvittää

Pienyrittäjien elinehto, työntekijöiden koulutus, hupenee. Oppisopimustoimiston rahoitus rapautuu ja erityisnuorten koulutusmahdollisuudet muuttuvat heikommiksi.

Kuva: Yle

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä pitää maakunnan oppisopimuspaikkojen leikkausta kohtuuttomana. Keski-Pohjanmaan 430 oppisopimuspaikasta ministeriö on leikkaamassa 130.

Oppisopimuspäällikkö Pentti Paanasen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että pienyrittäjien työvoimatarpeeseen ei pystytä jatkossa enää vastaamaan. Myös toimiston rahoitus tipahtaa 400 000 euroa vuodessa ja yksi henkilö joudutaan irtisanomaan.

- Luku oli kyllä tyrmäävä. Leikkaus on huomattavasti suurempi kuin mitä me oletimme. Alustavasti luulin paikkoja leikattavan noin 70:llä.

Suurin häviäjä on Paanasen mukaan koulutusta tarvitsevat pienet työnantajat.

- Pienillä työpaikoilla koulutus on elinehto, että kehitytään ja päästään eteenpäin. Lisäksi meidän mahdollisuudet tehdä töitä erityisnuorten kanssa ohenevat huomattavasti. Vaikeasti työllistyvät tarvitsevat ohjausta ja neuvontaa. Pienellä toimistolla on luonnollisesti pienet resurssit. Ja kohta vielä pienemmät, summaa Paananen.

Pienillä työpaikoilla koulutus on elinehto, että kehitytään ja päästään eteenpäin

Pentti Paananen

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä on jättänyt opetus- ja kulttuuriministeriöön vastineensa, jossa yhtymä kritisoi paikkojen vähennysaikeita.

- Kaikki oppisopimukset on tehty vain oman maakunnan yrityksiin. Lisäksi meidän oppisopimusten lisäkoulutus on pääosin tutkintotavoitteista. Viime vuonna 430:sta oppisopimuslaisesta 425 suoritti ammattitutkinnon tai erityisammattitutkinnon, Paananen luettelee.

Oppisopimustoimistossa pelätään, että leikkaus vaikeuttaa toimintaa selvästi.

- Ei oppisopimuksia solmita hetkessä. Se on pitkäjänteistä toimintaa, siinä ei alle kuukauden päästä mihinkään tulokseen. Pitää miettiä yrityksen kehittämistä, ja silloin löytyvät oikeat koulutustarpeetkin.

Ammatilliseen perustutkintoon johtavia oppisopimuksia maakunnassa tehdään vuosittain 120. Näistä ministeriö ei kuitenkaan nipistä.

Hallitus on kaavaillut leikkaavansa oppisopimuskoulutuksesta vuoteen 2015 mennessä yli 30 miljoonaa euroa. Päätökset leikkausmääristä saatanee vielä tänä syksynä.