1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taidemuseo sai kokoelman dokumentaarisia öljyvärimaalauksia

Taiteilija Eeli Aallon lahjoittamassa kymmenen taulun kokonaisuudesta tunnistaa tuttuja kasvoja ja ominaisia rakennuksia vanhasta Oulusta. Taulut ovat Aallon oululainen elämänkerta.

Kuva: Sini Kervinen / Yle

Pohjoispohjalainen monitaiteilija Eeli Aalto lahjoitti perjantaina Oulun Taidemuseolle osan tuotannostaan. Luovutetut kymmenen taulua ovat pala Sata kuvaa Oulusta -sarjasta.

- Nämä suurimmat taulut eivät mahdu mihinkään. Olen iloinen että Taidemuseo otti ne huollettavakseen, Aalto kertoo.

Teokset kuvaavat 50-luvun jälkeistä vanhaa Oulua, ihmisiä ja tapahtumia. Teoksissa nähdään esimerkiksi vankilan portit ja entisajan vappu Rotuaarilla.

"Oulu on minun maisemani"

Lahjoituskokonaisuus on taiteilijan mukaan osa hänen omaa henkilöhistoriaansa. Oulu on näytellyt aina suurta osaa hänen elämässään, vaikka aikaa on vierähtänytkin muualla maailmaa.

- Jokainen taulu ja kuva liittyy jollakin tavalla minuun henkilönä. Olen ollut kaikkien noissa tauluissa tunnistettavien ihmisten kanssa tekemisissä, Aalto kertoo.

Taulut monilahjakkuus on työstänyt vuoden -93 jälkeen lopetettuaan juuri dokumenttikuvien tekemisen. Aalto oli tuolloin 60-vuotias.

- Ajattelin, että minulla on vielä 10 vuotta aikaa ja haluan tehdä jotakin. Keksin, että Oulu on minun maisemani. Pystyin olemaan taloudellisesti huoleton ja maalasin sata taulua viidessä vuodessa.

Taulusarjasta Aalto on myynyt ainoastaan kaksi taulua.

Uskottavia teoksia ajan eläneille

- Olen kuitenkin pitänyt tärkeänä niin sanottua katu-uskottavuutta. Vaikka tilanteet ovat minun mielikuvia ja niiden värimaailma on hyvin subjektiivista eli mitä minä olen nähnyt ja kokenut , maalaukset ovat kuitenkin hyvin uskottavia, Aalto jatkaa.

Esimerkkinä hän kertoo saamastaan palautteesta, jossa Aallon taulun nähnyt henkilö oli tunnistanut kotinsa ikkunan ja siellä palavan lampun.

- Ja ajatella, kuinka se nyt taulujen kautta loistaa ympäri maailmaa, Aalto hymyilee.

Seuraava työ on ihmisen työ

Aalto on toiminut kulttuurin alalla monipuolisesti. Hänen tuotantoonsa kuuluu maalauksia, veistoksia, valokuvia, kirjoituksia ja tv-dokumentteja.

Jatkossa hän aikoo keskittyä tekemään ihmisen työtä.

- Ihmisen työ tarkoittaa filosofista ajattelua, elämistä! Ei mitään ulkonaista.

- Olen kuin vanhat tiernapojat, eli nyt mä olen kaiken sanonut.

Sini Kervinen