Sosiaalijohtaja: Pikkutytön kuolema pitää selvittää perusteellisesti

8-vuotiaan tytön kuolemaan johtanut tapaus pitää selvittää perin juurin, toivoo Helsingin kaupungin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen. Tyttö luovutettiin isälleen muutaman kuukauden huostaanoton jälkeen. Sen jälkeen tytön isä ja tämän naisystävä surmasivat lapsen. Syyttäjä vaatii kaksikolle tuomiota murhasta.

Kotimaa

Helsingin kaupungin sosiaalijohtaja Paavo Voutilainen toivoo perusteellista ja kattavaa selvitystä 8-vuotiaan tytön kuolemaan johtaneista tapahtumista.

- Eettisistä syistä, ja omiin virkavelvollisuuksiinkin liittyvistä syistä näin vakava asia pitää kaikilta osin tutkia niin perusteellisesti kuin ikinä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on jo luvannut selvittää asiaa. Kihlakunnansyyttäjä taas harkitsee asiassa rikostutkintaa.

Voutilainen toivoo, että selvitys olisi mahdollisimman laaja.

- Nyt kannattaisi tehdä kyllä tehdä avoin, mahdollisimman perusteellinen tutkinta tästä asiasta, Voutilainen esitti Ylen Ajantasa-ohjelmassa.

Voutilaisen mukaan selvityksessä pitäisi tutkia myös se kokonaisuus, jonka sisällä lastensuojelu on ratkaisunsa tehnyt.

- Myös se, että se näkökulma ja ne perusteet ja pohdinnat, jotka liittyvät eri viranomaisten toimintaan, muidenkin kuin lastensuojelun, nekin tulisi siinä käytyä läpi.

Samalla Voutilainen muistuttaa, että viranomaiset eivät pysty erilaisista salassapitoasetelmista johtuen kommentoimaan eri osapuolten lausuntoja asiasta millään lailla.

Sosiaalitoimen sisällä tytön asioista on jo tehty selvitys. Sen sisällöstä Voutilainen ei voi kertoa, mutta toivoo, että selvitys annettaisiin riippumattoman tutkijapuolen haltuun.

Voutilainen: Emme tienneet vaarasta

Sosiaalijohtaja Paavo Voutilaisen mukaan sosiaaliviranomaiset eivät tienneet riittävästi tytön kotioloista.

- Meillä ei ollut ainakaan tietoa siitä, että tämmöinen riski on olemassa. Se on ihan selkeä looginen johtopäätös. Jos se tieto olisi ollut, niin on vuoren varmaa, että tuommoista ratkaisua ei olisi tehty, Voutilainen lausui.

Samalla Voutilainen muistutti, ettei hän voi tyhjentävästi vastata mikä tapauksessa meni pieleen.

- Näin vakavassa tilanteessa on tavattoman vaikea, ellei mahdoton vastata ihan tyhjentävästi ja oikein. Toisaalta mulla ei ole oikeuttakaan yhtään kommentoida sitä tilannetta salassapitoperusteisiin vedoten.