Aleksis Kivessä molli ja duuri soivat samaan aikaan

Kouvolan teatterissa valmistaudutaan Sydämeni laulu -musikaalin ensi-iltaan. Aleksis Kiven elämän dramaattisin vaihe tarjoillaan katsojalle monipuolisen musiikin avulla.

kulttuuri
Aleksis Kiven elämästä kertova Sydämeni laulu -musikaali saa ensi-iltansa Kouvolan teatterissa syyskuussa.
Aleksis Kiven elämästä kertova Sydämeni laulu -musikaali saa ensi-iltansa Kouvolan teatterissa syyskuussa.Juha Korhonen / Yle

Suomen kansalliskirjailijan Aleksis Kiven elämästä on tehty ensimmäistä kertaa musikaali. Kouvolan teatterissa esitetään syksyn aikana Sydämeni laulu -nimistä musikaalia, joka kuvaa kirjailijan elämää Seitsemän veljestä -romaanin ilmestymisen aikoihin.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Henrik Timosen mukaan tavallisen puhenäytelmän tekeminen Aleksis Kivestä olisi ollut hankalaa.

- Musiikin ja liikkeen avulla saadaan kokonaisvaltaisempi kosketus Kiven maailmaan, joka on erittäin rikas, Timonen toteaa.

Musikaalin on säveltänyt Jukka Linkola. Hänen mukaansa esityksessä liikutaan musiikillisesti hyvin laajalla skaalalla.

- Tässä käydään lähellä oopperan pintaa, mutta mukana on voimakkaita balladeja sekä myös polkkaa ja jenkkaa, jotka kuvastavat Kiven karikatyyrisempää tyyliä, Linkola kuvailee.

Murskakritiikki ajoi ahdinkoon

Tarinassa Kivi viimeistelee pitkään ja hartaasti työstämäänsä romaania Seitsemän veljestä. Kirja ilmestyy, mutta se vedetään pian myynnistä murskaavien arvioiden jälkeen.

Kirjailijan naissuhteet ovat samaan aikaan sekaisin ja omat ystävätkin hylkäävät lopulta hänet. Seitsemän veljeksen saama teilaus oli Kivelle valtava isku.

- Kyseessä oli niin suuret panokset. Kaikki oli solmussa ja kun hän latasi kaiken yhteen romaaniin. Ja kun hän vielä tiesi, että se on merkittävä teos ja aivan uutta ja poikkeavaa. Ei ole ihme, että tuollaisen jälkeen ihminen menettää mielenrauhansa ja tasapainonsa, sanoo Aleksis Kiveä näyttelevä Johannes Korpijaakko.

Hän oli huumorintajuinen, anarkistinen ja sarkastinen. Toisaalta hänessä oli maaninen hengen voima, jonka takia hänen tekstinsä ovat hyvin syvällisiä

Jukka Linkola

Ristiriitainen Kivi

Suomalaisista kirjailijoista puhuttaessa Aleksis Kivi on lievästi sanottuna myyttinen hahmo. Ristiriitainen hän on myös tekijöiden silmissä.

- Hänessä oli duurin ja mollin samanaikaisuus. Hän oli huumorintajuinen, anarkistinen ja sarkastinen. Toisaalta hänessä oli maaninen hengen voima, jonka takia hänen tekstinsä ovat hyvin syvällisiä. Kansan syvien rivien tuntemus ja huumorin voima jäävät minulle päälimmäisenä mieleen, sanoo Jukka Linkola.

- Kivi oli herkkä ihminen, koska hän on pystynyt kirjoittamaan niin herkästi. Toisaalta hän on ollut erittäin vahva ja valloittava persoona. Olen yrittänyt musikaalissa tuoda esiin myös hänen ristiriitaista kuvaansa. Hän ei nimittäin aina elänyt mallikkaasti. Kritiikkiäkin siis löytyy, kuten meistä kaikista, Henrik Timonen toteaa.