Nissan ratin irtoamisesta: Olemme järkyttyneitä ja pahoillamme

Autonvalmistaja Nissan pitää Helsingissä rattinsa menettänyttä Qashqaita yksittäistapauksena. Ylen kuvaajan alle 500 kilometriä ajetusta autosta irtosi torstaina ohjauspyörä Helsingin Mannerheimintien liikennevaloissa.  

Kotimaa
Mies asettelee Nissanin irronnutta rattia takaisin paikoilleen.

Nissan on myynyt miljoona Qashqai -mallista autoa. Qashqai on yleinen malli myös Suomessa. Heinäkuussa se oli maan myydyin automalli. Yhdessäkään autossa ei eiliseen mennessä ole ollut ongelmia ohjauksen kanssa.

- Meille on tänään tullut tehtaalta Englannista insinööri, joka on purkanut auton. Hän on irrottanut osat, laittanut pakettiin ja lähettänyt ne Englantiin sekä lähtenyt itse perässä. Tämä on Nissanin prioriteettilistalla nyt ykkösenä ja Euroopassa tehdas tutkii, mistä tällainen vika voi johtua, sanoo Nissan Nordic Europen viestintäjohtaja Taina Erkkilä.

Työ Nissanilla vian selvittämiseksi alkaa välittömästi. Lentorahdilla tehtaalle saapuvista osista tehty tarkempi selvitys saadaan päätökseen ensi viikon aikana.

- Tämä on hirveän valitettavaa. Olemme helpottuneita siitä, että tapaus ei aiheuttanut henkilövahinkoja. Me otamme tämän todella tosissamme. Turvallisuusasiat ovat meille tärkeitä ja haluamme selvittää juurta jaksaen, mistä tässä on kysymys, Erkkilä sanoo.

Trafi vaatii Nissanilta selvitystä

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan tapaus on erittäin vakava. Trafi haluaa pikaisesti Nissanilta tietoa, mitä autotyyppejä rattivika koskee tai, että oliko Helsingin tapauksessa kyse yksittäistapauksesta.

- Oletan, että syynä on joko kiinnitysvirhe tai, että ratti on irrotettu jossakin vaiheessa, kun autoa on varusteltu. Ei millään muulla tavalla tule mieleen, miten ratti voisi muuten lähteä irti kesken ajon, sanoo Trafin liikennekelpoisuusryhmän tarkastaja Tuomas Peltokangas.

Trafi ei itse ole nähnyt rattinsa menettänyttä Qashqaita. Automallin omistajille ei toistaiseksi anneta myöskään ohjeita olla ajamatta.

- On hyvä ehkä katsoa, ettei ratissa ole mitään epänormaalia löysyyttä, mutta muuten tässä vaiheessa ei anneta muita suosituksia, Peltokangas toteaa.

Myös Nissan sanoo, että muilla autoilla voi ajaa normaalisti. Autonvalmistaja pitää Helsingin autoa yksittäistapauksena. Yhtiö ei vielä tässä vaiheessa tiedä, mitä toimenpiteitä Ylen kuvaajan käytössä olleelle autolle on tehty esimerkiksi maahantuonnin yhteydessä.