Espanjassa kauppa käy kuin viimeistä päivää

Vähittäiskauppa on viime päivinä kukoistanut Espanjassa. Nyt kannattaa ostaa, lasketaan monissa espanjalaistalouksissa.

Ulkomaat

Espanjassa työttömyys on noussut 25 prosenttiin, kuluttajien luottamus talouteen heikkoa ja vähittäisikaupan myynti oli kesäkuuhun mennessä laskenut kaksi vuotta yhteen menoon.

Viime päivinä kauppa on kuitenkin käynyt kuin siimaa.

Kulutusjuhlien syynä on se, että hallituksen päättämä arvonlisäveron korotus tulee voimaan lauantaina. Korotus nostaa monien tuotteiden ja palveluiden hintoja.

Esimerkiksi lihan, kalan ja veden alvit nousevat kahdeksasta kymmeneen prosenttiin. Kuluttajien etujärjestön OCU:n laskelmien mukaan tavalliselle perheelle tämä merkitsee noin 54 euron lisämenoa vuodessa.

Peruselintarvikkeet kuten vaalea leipä, vehnäjauho, kananmunat maito ja hedelmät säilyttävät alhaisen neljän prosentin arvonlisäveron.

Sen sijaan esimerkiksi polttoaineiden alvi nousee 18:sta 21:een prosenttiin ja julkisen liikenteen vero kahdeksasta kymmeneen prosenttiin.

Monet koulutarvikkeet kallistuvat rajusti, kun niiden alvi nousee neljästä 21:een prosenttiin. Koulukirjojen alhainen vero kuitenkin säilyy ennallaan. Monissa perheissä koulutarvikkeet onkin hankittu hyvissä ajoin ennen niiden kallistumista.

Uudistus on aiheuttanut huolta erityisesti kulttuurilaitoksissa, joiden vero nousee nykyisestä kahdeksasta 21:een prosenttiin, kun ne menettävät oikeutensa alennettuun alviin. Taideala pelkää uudistuksen johtavan yleisömäärien romahtamiseen ja muun muassa elokuvateattereiden sulkemisiin.

Veronkorotukset ovat osa Espanjan hallituksen talouskuuria, jolla se pyrkii lisäämään tuloja, leikkaamaan alijäämää ja välttämään ajautumisen entistä syvempään velkakurimukseen.

Lähteet: Reuters