1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Meksikon tuomioistuin julisti Peña Nieton presidentinvaalien voittajaksi

Heinäkuusta saakka jatkunut kiista Meksikon presidentistä on saamassa lopullisen päätöksensä. Toiseksi tullut ei oikeusistuimen tuomiosta huolimatta aio luovuttaa.

Ulkomaat
Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto äänestämässä 1. heinäkuuta 2012.
Enrique Peña Nieto antamassa äänensä presidentinvaaleissa 1. heinäkuuta 2012.Jose Mendez / EPA

Meksikon vaalituomioistuin on nimennyt virallisesti Enrique Peña Nieton presidentinvaalien voittajaksi. Nimitys tehtiin päivää sen jälkeen kun tuomioistuin torjunut vaateet heinäkuun presidentinvaalien tuloksen mitätöinnistä.

Vaalit hävinnyt vasemmiston ehdokas Andrés Manuel López Obrador oli vaatinut tuloksen mitätöimistä, koska Peña Nieton kampanja oli hänen mukaansa syyllistynyt äänten ostoon ja rikonut rahoitussääntöjä. Tuomarien mukaan López Obradorilla ei ollut riittävästi todisteita vilppisyytöstensä tueksi.

Tuomioistuimen mukaan Peña Nieto vannoo virkavalansa joulukuun alussa.

López Obrador vastustaa yhä tuomioistuimen päätöstä. Hän kutsuu kannattajiaan mielenosoituksiin syyskuun alussa. López Obradorin mukaan Peña Nieto osti noin viisi miljoonaa ääntä.

- Vaalit eivät olleen niin puhtaat kuin aidotkaan. Tämän vuoksi en tunnusta laitonta hallintoa, joka syntyi, kun ääniä ostettiin ja perustuslakia rikottiin muilla vakavilla tavoilla, López Obrador sanoi perjantaina.

Peña Nieto sai 1. heinäkuuta pidetyissä vaaleissa noin 38 prosenttia äänistä ja López Obrador 31 prosenttia. Kaikki seitsemän tuomioistuimen tuomaria olivat yksimielisiä päätöksessään, jonka mukaan vilpistä ei ole todisteita.

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi