1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jopa 10 000 saattaa olla altistunut hantavirukselle Yhdysvalloissa

Hantavirus on tappanut jo kaksi Yosemiten kansallispuistossa vieraillutta ihmistä. Tautia levittävät peurahiiret.

Ulkomaat
Kuva Yosemiten osittain kallioisesta ja osittain metsäisestä vuoristomaisemasta.
Yosemiten kansallispuisto sijaitsee Kalifornian osavaltiossa ja on yksi UNESCO:n maailmanperintökohteista.Kenny Karst / DNC Parks & Resorts at Yosemite, Inc.

Yhdysvaltain terveysviranomaiset varoittavat, että jopa noin 10 000 ihmistä saattaa olla altistunut tappavalle hantavirukselle. Varoituksen ovat saaneet ne, jotka ovat yöpyneet kalifornilaisessa Yosemiten kansallispuistossa heinä - elokuun aikana.

Tähän mennessä kaksi miestä on kuollut virukseen, kertovat Kalifornian terveysviranomaiset. Neljä ihmistä on lisäksi sairastunut, mutta he ovat selviytyneet hengissä. Jyrsijoiden kantama hantavirus aiheuttaa keuhkoinfektion.

Viranomaiset kehoittavat telttamökeissä majoittuneita hankkiutumaan viipymättä tutkimuksiin, jos heillä on flunssan kaltaisia oireita ja hengitystieongelmia. Virus saattaa itää kuusi viikkoa.

Telttakylä suljettiin aiemmin tällä viiikolla, kun havaittiin, että alueella pesivät peurahiiret kantavat virusta. Virusta esiintyy jyrsijöiden ulosteissa, virtsassa ja syljessä, ja kun ne kuivuvat ja sekoittuvat tomuun, ihmiset saattavat hengittää sen sisäänsä tai koskettaa likaantunutta aluetta. Sitä saattaa levitä myös ruokiin, tai sairastuneet jyrsijät voivat purra ihmisiä.

Virus alkaa flunssan kaltaisilla oireilla. Lopulta seuraa hengitysvaikeuksia ja hoitamattomana kuolema. Hantavirukseen ei ole parannuskeinoa, mutta varhain aloitettu hoito voi auttaa. Hantavirus tappaa 38 prosenttia sairastuneista. Ihmisestä ihmiseen taudin ei tiedetä tarttuvan.

Yosemiten kansallispuistossa vierailee lähes neljä miljoonaa ihmistä vuosittain.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi