1. yle.fi
  2. Uutiset

Ranskan Alpeilta löytyi jäätynyttä diplomaattipostia

Air Indian matkustajakone putosi Mount Blancille vuonna 1966. Vuoren alarinteeltä on löytynyt täysin ehjä postisäkki, joka oli ollut matkalla Intian suurlähetystöön.

Ulkomaat
Mont Blanc -vuoristoalue Chamonixista kuvattuna.
Mont Blanc -vuoristoalue Chamonixista kuvattuna.Horacio Villalobos / EPA

Ranskan Alppien jäätikön sulaminen on paljastanut vuosikymmenten takaisen lentoturmapaikan - ja täysin ehjän säkillisen diplomaattipostia. Pelastustyöntekijät kävivät noutamassa Mount Blancilta patikoijien havaitseman juuttisäkin, joka oli ollut matkalla Intian Pariisin-suurlähetystöön vuonna 1966.

Säkin lisäksi vuoren alarinteeltä löytyi koneen hylyn kappaleita, muun muassa yksi pyöristä, sekä kenkä. Turmapaikka oli yhtä sekasotkua, mutta säkki näytti siltä, kun joku olisi vain laskenut sen huolellisesti paikalleen, löytäjät kertoivat.

Air India -yhtiön kone, joka oli matkalla Mumbaista Intiasta New Yorkiin Yhdysvaltoihin, putosi Mount Blancille tammikuussa 1966. Kaikki koneessa olleet 117 ihmistä kuolivat.

Löytynyt säkki luovutettiin poliisille. Säkissä oli intialaisia sanomalehtiä ja asiakirjoja, jotka oli leimattu Intian ulkoministeriön lähettämäksi diplomaattipostiksi. Se on luvattu toimittaa Intian Pariisin-lähetystöön, vaikka onkin 46 vuotta myöhässä.

Neljä vuotta sitten ranskalainen vuoristokiipeilijä löysi samoilta seuduilta intialaisia sanomalehtiä tammikuulta 1966.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi