1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Britannia kiistää luvanneensa luopua Parthenonin marmoriaarteesta

Muutaman marmoripään ja -käden palauttaminen olisi langanpää, josta pitkäaikainen kiista omistusoikeudesta voisi alkaa purkautua, sanoo Kreikan Akropolis-museon johtaja.

kulttuuri
Ateenassa on esillä kopioita Britanniassa ja muualla maailmalla sijaitsevista veistoksista.
Ateenassa on esillä kopioita Britanniassa ja muualla maailmalla sijaitsevista veistoksista.Louisa Gouliamaki / EPA

Britannia kiistää harkitsevansa Ateenan Parthenonin marmoriaarteiden palauttamista Kreikalle, vaikka siitä Kreikan Akropolis-museon johtajan mukaan on alustavasti jo sovittu. British Museum sanoo olevansa valmis vain harkitsemaan joidenkin marmorikappaleiden lainaamista kolmeksi kuukaudeksi.

Akropolis-museon johtaja Demetrios Pantermalis kertoi radiohaastattelussa tällä viikolla, että hän oli esittänyt British Museumille joidenkin Parthenonin marmorifriisin kappaleiden palauttamista, kun YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco kokoontui kesäkuussa. British Museum hyväksyi ehdotuksen periaatteessa, ja neuvottelut Ateenassa alkavat lähiviikkoina, Pantermalis sanoi.

Kreikka saisi hänen mukaansa takaisin friisistä puuttuvia päitä, käsiä ja jalkoja. Muutaman pienen osasen palauttaminen olisi langanpää, josta omistuskiistaa voitaisiin vihdoin alkaa keriä auki, Pantermalis toivoi.

Akropolis-museossa odottaa oma osasto

Kreikka on kampanjoinut pitkään saadakseen takaisin marmorifriisin kappaleet, jotka brittiläinen lordi Elgin irrotutti ja vei mukanaan vuonna 1806. British Museum osti marmorit lordi Elginiltä eikä ole suostunut luopumaan niistä. Sen mukaan ne ovat koko maailman kulttuuriperintöä, johon useammat ihmiset pystyvät tutustumaan Lontoossa kuin Ateenassa.

Kolme vuotta sitten Ateenassa avatussa uudessa Akropolis-museossa on osasto (siirryt toiseen palveluun), joka odottaa Parthenonin marmorikuvia nykyisten kopioiden tilalle. Aitoja osasia on Lontoon lisäksi Pariisissa ja Kööpenhaminassa.

Britannia sanoi myös vuonna 2009 olevansa valmis lainaamaan marmoreita Kreikalle, mutta tuolloinen kulttuuriministeri, nykyinen pääministeri Antonis Samaras torjui tarjouksen. Hänen mukaansa se olisi laillistanut marmorien kuulumisen Britannialle. Kreikan mielestä ne ovat laitonta ryöstösaalista.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi