Dinosauruksen vatsasta löytyi outoa ruokaa

Tutkijat yllättyivät, kun havaitsivat lentokyvyttömän dinoasuruksen napanneen lentävää riistaa. Heidän mukaansa otus vaani saalistaan kuin kissa hiirtä.

tiede
Piirretty kuva Sinocalliopteryx gigas -dinosauruksesta.
Taiteilijan näkemys Sinocalliopteryx gigas -dinosauruksesta.Cheung Chungtat / Public Library of Science

Tyrannosaurus rexin sukuinen mutta sitä paljon pienempi dinosauruslaji on osoittautunut nykykissan tai -ketun kaltaiseksi saalistajaksi. Se sieppasi ruoakseen lintujen esivanhempia, vaikka ei itse osannut lentää. Moista ruokavaliota ei ole muilta dinosauruksilta koskaan havaittu.

120 miljoonaa vuotta sitten elänyt Sinocalliopteryx gigas oli noin kaksimetrinen dinosaurus, jolla oli höyhenet mutta ei lentotaitoa. Kiipeilijäksikään se ei ollut kaksinen. Siksi kanadalais-kiinalainen tutkijaryhmä yllättyi, kun kahden Kiinasta löydetyn Sinocalliopteryx-fossiilin mahasta paljastui alkeellisten lintujen jäänteitä.

Heidän mukaansa looginen selitys on, että Sinocalliopteryx vaani saalistaan samalla tavoin kuin kissa vaanii hiirtä ja loikkasi sen kimppuun, ennen kuin se ehti kohota siivilleen.

Mahasta löydetyt fossiilit olivat varsin suuria eläimiä, yli kolmanneksen saalistajansa koosta, mutta Sinocalliopteryxin pitkät ja teräväkyntiset eturaajat ja terävät hampaat olivat omiaan tekemään saaliista nopeasti selvää.

Sinocalliopteryxille saalistaminen oli todennäköisesti sikäli helpompaa kuin tämän päivän lintujen vaanijoille, että sen mahasta löydetyt otukset olivat vielä varsin kömpelöitä lentäjiä. Ne myös tarvitsivat luultavasti monta juoksuaskelta, ennen kuin pääsivät siivilleen.