Perussuomalaiset rynnii kuntavaalikyselyssä

Kokoomuksella on puolueista suurin kannatus myös Yle Uutisten tuoreessa kuntavaalien kannatusarviossa. Perussuomalaiset ovat nostaneet kannatuksensa viime kunnallisvaaleista lähes kolminkertaiseksi.

politiikka
Puoluekannatus -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Yle Uutisten ensimmäinen kuntavaaleja koskeva kannatustutkimus ennakoi, että perussuomalaiset on saamassa syksyn kuntavaaleista murskavoiton. Tutkimuksen mukaan suurin puolue on kokoomus selvällä erolla sosiaalidemokraatteihin. Eniten kannatustaan on menettämässä keskusta.

Taloustutkimuksen Yle Uutisille elokuussa tekemä kysely koskee nimenomaan kuntavaaleja. Siksi viime kuukausina eduskuntavaalikannatusta mitanneiden kyselyjen lukuja ei voi verrata tänään sunnuntaina julkaistuihin.

Tutkimuksen mukaan kokoomus lähtee kuntavaalitaistoon 22,7 prosentin kannatuksella, kun edellisissä kuntavaaleissa puoluetta kannatti 23,5 prosenttia ääneistäneistä.

Toiseksi suurin kuntapuolue on sosiaalidemokraatit, jota nyt äänestäisi 18,7 prosenttia kyselyyn vastanneista. Vuoden 2008 kuntavaaleissa puolue sai 21,2 prosentin kannatuksen.

Jos kuntavaalit pidettäisiin nyt, kolmanneksi suurin olisi keskusta 16,6 prosentin kannatuksella, kun vuoden 2008 vaaleissa keskusta sai 20,1 prosenttia äänistä.

Huima nousu perussuomalaisille

Vaalien suurin ja käytännössä ainoa voittaja olisi näillä näkymin perussuomalaiset. Puolueelle ennakoidaan 15,8 prosentin kannatusta, kun edellisissä kuntavaaleissa kannatus oli 5,4 prosenttia.

Vertailu edellisten kuntavaalien tulokseen osoittaa, että suurimmat häviäjät ovat keskusta ja sosiaalidemokraatit.

Pienemmistä puolueista vihreät saisivat kyselyn mukaan 9,4 prosentin (8,9 prosenttia vuoden 2008 kuntavaaleissa) ja vasemmistoliitto 8,2 prosentin kannatuksen (8,8 prosenttia vuonna 2008).

RKP:tä tukisi nyt 4,3 prosenttia (4,7 prosenttia edellisissä vaaleissa) ja hännänhuipuksi jäisi kristillisdemokraatit 3,2 prosentilla (4,2 prosenttia vuonna 2008).

Puoluekannatus -grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta arvelee, että perussuomalaisten voitto kuntavaaleissa voi hyvinkin toteutua.

- Sijoista 2 - 4 mikä tahansa on mahdollista, uskoo Pajunen.

Epävarmoja äänestäjiä on liikkeellä runsaasti, sillä vain noin 60 prosenttia tutkimukseen haastatelluista kertoi puoluekantansa.

Tutkimusta varten haastateltiin elokuun aikana vajaata kolmeatuhatta suomalaista. Kannatusarvion virhemarginaali on 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.