1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kardinaali: Katolinen kirkko 200 vuotta ajastaan jäljessä

Perjantaina kuollut italialaiskardinaali Carlo Martini vaati viimeiseksi jääneessä haastattelussaan katolista kirkkoa uudistumaan, alkaen paaveista ja piispoista.

Ulkomaat
Carlo Martini
Italialaiskardinaali Carlo Martini osallistui messuun Vatikaanissa 18.4.2005 Danilo Schiavella / EPA

Perjantaina kuollut uudistusmielinen italialaiskardinaali Carlo Martini sanoo viimeiseksi jääneessä haastattelussaan, että roomalaiskatolinen kirkko on 200 vuotta ajastaan jäljessä.

Italialaislehti Corriere della Sera julkaisi elokuun alussa nauhoitetun haastattelun lauantaina. Haastattelussa Martini sanoo, että kirkko on väsähtänyt ja rukoushuoneet tyhjillään.

Hän kehotti kirkkoa tunnustamaan virheensä ja aloittamaan radikaalit muutokset, alkaen paavista ja piispoista.

- Kulttuurimme on vanhentunut, kirkkomme ovat suuria ja tyhjiä ja kirkon byrokratia kasvaa, uskonnolliset riituaalimme ja käyttämämme asut ovat mahtipontisia, hän sanoi toiselle jesuiittapapille antamassaan haastattelussa.

Martini kehotti kirkkoa muun muassa ystävällisempään asenteeseen eronneita ihmisiä kohtaan. Hän myös katsoi, että kirkkoa ravisteleva lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva skandaali velvoittaa muutokseen.

Tuhannet jättivät jäähyväiset liberaalille kardinaalille

Martini oli entinen Milanon arkkipiispa, joka tunnettiin liberaaleista näkemyksistään. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2002 ja kuoli perjantaina 85 vuoden ikäisenä sairastettuaan useita vuosia Parkinsonin tautia.

Lauantaina tuhannet ihmiset kävivät jättämässä hänelle jäähyväiset milanolaisessa katedraalissa, jossa kardinaalin arkku on esillä.

Martinii oli kotimaassaan tunnettu ja suosittu hahmo, joka muun muassa piti kolmen vuoden ajan kolumnia Corriera della Serassa. Martinin nimi oli esillä jopa valittaessa uutta paavia vuonna 2005.

Kardinaali ei pelännyt nostaa esiin kirkolle vaikeita aiheita kuten homoseksuaalisuutta, pappien selibaattia tai kondomien käyttöä aidsin torjumiseksi.

Hänen näkemyksensä eivät olleet vastoin kirkon oppeja, mutta vapaamielisemmästä päästä. Hän muun muassa sanoi vuonna 2006 lehtihaastattelussa, että kondomien käyttöä voidaan pitää pienempänä pahana taistelussa aidsia vastaan.

Lähteet: AFP, AP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi