Soini: Kannatusarvio kertoo valtavasta muutostahdosta

Ennusteen toteutuminen olisi perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan myllerrys Suomen kunnissa. Suurimmaksi häviäjäksi ennustetun keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo keskustan tavoittelevan kannatusarvioista riippumatta viime kuntavaalien tulosta.

politiikka
Timo Soini valmistautuu puheeseen
Timo Soini perussuomalaisten eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Savonlinnassa tiistaina 28.8.2012Yle

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan kuntavaalikyselyn tulos on odotettu. Soini sanoo tuloksen kertovan ennen kaikkea valtavasta muutostahdosta Suomen kunnissa.

- Meillä on paljon sellaisia kuntia jotka kaipaavat tuuletusta, on hyvä veli -verkostoja, yhden puolueen enemmistöjä ja muita tämän tyyppisiä, sanoo Soini.

- Muutoksen tarpeesta se kertoo ja siitä, että puolueella on vankka kannatus ja jalansija.

Soini on kiertänyt Itä-Lappia kolme päivää. Hänen mukaansa perussuomalaisille tulee ehdokkaita joka puolelta lisää ja väkeä on riittänyt tilaisuuksissa.

- Vielä on vaalit käymättä ja työtä pitää tehdä. Jos tämäkin tulisi vaalitulokseksi, niin sehän olisi myllerrys Suomen kunnissa, Soini sanoo.

Sipilä ei hätkähdä keskustan heikkoja näkymiä

Keskustan kannatus laski kaikista puolueista eniten viime kuntavaaleihin verrattuna. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on kuitenkin optimistinen ja uskoo keskustan nousevan vielä samoihin kannatuslukemiin kuin edellisissä kuntavaaleissa.

- Kannatus kuulostaa lupaavan suuntaiselta. Tästä on hyvä pohja lähteä tekemään varsinainen vaalikampanja ja sitten kun saadaan ehdokkaat esille, niin ihmiset pääsevät näkemään, että meillä on hyvät ehdokkaat ja sieltä löytyy sopiva edustaja, Sipilä sanoo.

Sipilää ei hätkäytä, että tänään julkaistussa Yle Uutisten kannatusarviossa suurin häviäjä viime vaaleihin verrattuna olisi keskusta.

- Tähän gallup-kannatukseen, missä ollaan oltu, siihen nähden tulos on oikeansuuntainen. Tästä on hyvä lähteä tavoittelemaan viime vaalien tulosta, Sipilä sanoo.

Kokoomus ja SDP kisaavat suurimman puolueen paikasta

Paalupaikalta vaaleihin lähtevän kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen ei tuuleta paalupaikkaa. Kokoomus pyrkii Tujusen mukaan vain mahdollisimman hyvään tulokseen.

- Pitää muistaa, että gallupit mittaavat aina historiaa ja varsinainen vaalitulos on se vaalipäivän tulos, joka ratkaisee. Pyrimme siihen, että se on tälläkin kertaa mahdollisimman hyvä, Tujunen sanoo.

SDP:lle kannatusarvio lupaa jopa 2,5 prosenttiyksikön kannatuksen laskua edellisiin kuntavaaleihin verrattuna.

Puoluesihteeri Reijo Paananen muistuttaa, että äänipotin jakosuhteet ovat muuttuneet.

- Nythän meillä on neljä suurehkoa puoluetta jakamassa äänipottia, joten silloin on luonnollista, että lukemat tulevat vähän alaspäin.

- Ei huolestuta sinällään, sillä ehdokasvalintamme on hyvässä mallissa ja olemme edellä neljän vuoden takaista tilannetta. Minulla on täysi syys uskoa, että tavoitteemme suurimmasta kuntapuolueesta toteutuu, Paananen sanoo.

Kuntavaalit järjestetään lokakuun lopussa, sunnuntaina 28.10.