Nobel-palkittu arkkipiispa haluaa Bushin ja Blairin syytteeseen

Desmond Tutun mielestä Bushin ja Blairin päätös hyökätä Irakiin on tehnyt maailman epävakaammaksi kuin mikään muu konflikti.

Ulkomaat
Desmond Tutu
Arkkipiispa Desmond TutuAntonio Cotrim / EPA

Nobel-palkittu arkkipiispa Desmond Tutu haluaa Britannian entisen pääministerin Tony Blairin ja Yhdysvaltain entisen presidentin George W. Bushin syytteeseen Irakin sodasta.

Eteläafrikkalainen Tutu kirjoittaa brittilehti Observerissa, että päätös hyökätä Irakiin on jakanut maailmaa ja tehnyt sen epävakaammaksi kuin mikään muu historian konflikti.

Tutu syyttää kirjoituksessaan Blairia ja Bushia siitä, että hyökkäyksestä päättäessään he valehtelivat Irakin joukkotuhoaseista, kun kyse oli oikeasti halusta päästä eroon Irakin johtajasta Saddam Husseinista.

Tutun mukaansa kyse ei ole siitä, oliko Saddam hyvä vai paha, tai kuinka monta kansalaistaan hän surmasi. Kysymys on siitä, ettei Bushin ja Blairin olisi pitänyt sallia itsensä vajota Saddamin moraalittomalle tasolle, Tutu katsoo.

Hänen mielestään Bush ja Blair tulisi asettaa syytteeseen Haagin kansainvälisessä rikostuomioistuimessa. Perusteena olisivat kuolonuhrit, jotka ovat syntyneet Irakin sotatoimien seurauksena vuodesta 2003 lähtien.

Tutun mukaan hinta despoottisen ja murhanhimoisen johtajan syrjäyttämisestä on ollut ällistyttävä. Yli 110 000 irakilaista on kuollut ja miljoonat joutuneet jättämään kotinsa. Viime vuoden loppuun mennessä lähes 4 500 yhdysvaltalaissotilasta oli kuollut ja yli 32 000 haavoittunut.

Vieläkin suurempana hintana Tutu pitää sitä, että ihmiset ovat kovettuneet eri puolilla maailmaa.

- Onko terrori-iskujen mahdollisuus pienentynyt? Missä määrin olemme onnistuneet lähentämään niin kutsuttuja muslimimaailmaa ja juutalais-kristillistä maailmaa toisiinsa, kylvämään ymmärtämyksen ja toivon siemeniä?, arkkipiispa kysyy.

Desmond Tutu palkittiin vuonna 1984 Nobelin rauhanpalkinnolla roolistaan Etelä-Afrikan rotusorron vastaisessa taistelussa.

Viime viikolla Tutu kieltäytyi osallistumassa Johannesburgissa järjestettyyn kokoukseen, koska mukana oli myös Blair. Syyksi Tutu ilmoitti Blairin päätöksen tukea Yhdysvaltojen sotilaallista hyökkäystä Irakiin.

Blair torjuu kritiikin

Blair on torjunut Tutun kritiikin ja sanoo, ettei siinä ole mitään uutta.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan Blair pitää outona väitettä, että Saddamin tekemät joukkosurmat olisivat asiaankuulumattomia arvioitaessa tämän syrjäyttämisen moraalisuutta.

Blair myös korostaa, että ongelmista huolimatta Irakin talous on kolminkertaistunut, lapsikuolleisuus vähentynyt kolmanneksella ja investoinnit lisääntyneet esimerkiksi Basrassa.