Puutarhakarkulaiset kiikkiin netti-ilmiannolla

Viranomaisten ja yhdistysten ilmiantosivustolla jokainen voi nyt ilmoittaa jättiputkihavainnoista. Tietojen avulla voidaan kohdentaa torjuntaa. Vieraslajit leviävät paikoin holtittomasti, koska luonnolliset viholliset ovat vähissä.

jättiputket
Jättiputkea torjutaan myrkyttämällä.
Isto Janhunen / Yle

Valtioneuvosto hyväksyi viime keväänä maanlaajuisen vieraslajistrategian, jonka yksi osa on puutarhakarkulaisten kuriin saaminen. Jättiputki on sen luokan vieras, että se on tarkoitus hävittää Suomesta kokonaan. Tämä ei onnistu pelkillä viranomaistoimilla, vaan kansalaisten apu on välttämätön.

Ely-keskuksen, Ahlmanin opiston ja 4h-yhdistyksen yhteisvoimin on avattu nettisivut, joilla voi ilmoittaa haittakasvien kasvupaikoista.

Netti-ilmoituslomake löytyy osoitteesta www. jattiputki.fi sekä www.puutarhakarkulaiset.fi (siirryt toiseen palveluun).

Erityisesti tähtäimessä on jättiputki. Havaintojen perusteella voidaan koota tietokanta ja kohdistaa esimerkiksi torjuntatalkoita. Niitä on ollutkin jo tänä kesänä Pirkanmaalla noin 15:t, mm. Tampereella, Ruovedellä ja Pirkkalassa. Ja lisää tarvitaan, arvioi suunnittelija Tiina Schultz Pirkanmaan ely-keskuksesta:

- Tärkeintä on, että ihmiset oppivat tunnistamaan nämä kasvit ja hävittävät niitä sitä mukaa.

- Paljon on esimerkiksi autioksi jääneitä taloja, joiden puutarhoissa esimerkiksi juuri jättiputkea on. Jos ei niitä kukaan hoida, kasvit leviävät sieltä kerta toisensa jälkeen, vaikka naapurit torjuisivat niitä omilla maillaan. Sellainen on turhauttavaa, Tiina Schultz toteaa.

Jättiputken torjunta ei ole helppoa, mutta etenkin paksulla muovilla kattaminen on osoittautunut tehokkaaksi siellä, missä maasto on sopivaa. Myös sinnikäs mekaaninen torjunta auttaa, samoin glyfosaatilla myrkyttäminen riittävän etäällä vesistöistä. Glyfosaatti on myrkyllinen vesieliöille ja väärin käytettynä vahingoittaa muitakin kasveja kuin alun perin oli tarkoitus.

Laji kannattaa kuitenkin opetella tuntemaan tarkkaan, sillä täysin harmittomia kotimaisia putkikasveja on toisinaan luultu vieraslajeiksi.