Ranuan jääkarhunpennun nimeksi Ranzo

Nimikilpailuun tuli kaikkiaan yli 32 000 ehdotusta.

Kotimaa
Jääkarhupentu Ranzo
Ranua Zoo

Ranuan eläinpuistossa viime marraskuussa syntyneelle jääkarhunpennulle on viimein valittu nimi. Jääkarhunpennulle valikoitui nimeksi Ranzo henkilökunnan raadin hyvin vaikean karsinnan tuloksena. Nimen haluttiin jollakin tapaa muistuttavan pennun syntymäpaikasta (Ranuan eläinpuisto eli Ranua Zoo) ja sen piti samalla olla kansainvälisestikin taipuisa sana, eläinpuistosta perustellaan.

Raadin mukaan Ranzo on myös nimenä mukavan kuuloinen, hieman rosoinen, mutta samalla pehmeä.

Ranua- ja Zoo-sanoilla leikitteleviä ehdotuksia tuli yli 60, joista voittanutta nimeä oli ehdottanut 31 henkilöä. Pääpalkinnon saaja jouduttiin siten arpomaan.

Anne Hamari Utajärveltä oli arvonnassa onnekkain. Häntä odottaa palkintoviikonloppu Ranuan eläinpuiston uudessa Gulo gulo-lomakylässä ja tietysti tutustuminen jääkarhujen arkeen eläinpuiston puolella.

Kaikki ovat saaneet osallistua pennun nimeämiseen antamalla ehdotuksia joko eläinpuiston nettisivujen kautta tai paikan päällä Ranualla. Kaikkinensa nimiehdotuksia tuli yli 32 000 kappaletta.

Suloa ehdotettiin eniten

Sulo-nimeä ehdotettiin yli 600 kertaa. Jos nimikilpailu olisi ollut äänestys olisi Ranuan eläinpuistossa nyt Sulo-niminen jääkarhu. Toiseksi eniten ehdotettu Lumi-nimi oli ollut mielessä yli 500 sadalla henkilöllä. Pyry- nimeä ehdotettiin reilussa 300 kupongissa. Muita lumi- ja jääaiheisia nimiä (Lumipallo, Kuura, Hile, Viti, Kide, Huurre, Nuoska, Nietos...) löytyi lähes 1700 ehdotuksesta.

Venus-emon planeettanimen innoittamana lähes 300 henkilöä ehdotti nimeä Mars, noin 250 Jupiteria ja yhtä monta kertaa löytyi ehdotuksista Pluto. Venus on myös roomalaisessa mytologiassa rakkauden jumala, joten antiikin ajan tarustoista oli löytynyt mm. seuraavat nimet: Amor, Aamon, Herkules ja Zeus, kutakin useampi kymmenen ehdotusta.

Muutoin Venus-emon ja Manasse-isän nimet innostivat nimien rakenteluun yli 200 henkilöä. Tuotoksina muun muassa Venasse, Vemasse, Veman, Mave ja Mavenus.

Uusi presidentti innoitti nimeämään

Kotoisemmista kuuluisuuksista löytyi viime kevään presidentinvaalien voittajan Sauli Vainämö Niinistön mukaan Sauli (128 kertaa) sekä Väinämö (27).

Pennun ulospääsyn päivänä syntynyt länsinaapurimme kuningasperheen jäsen innoitti 38 henkilöä ehdottamaan nimeä Estelle, jonka kuusi henkilöä muunsi paremmin urokselle sopivaan Estello-muotoon.

Viime vuosien kuuluisin jääkarhu Knut puolestaan oli saamassa kaiman 30 ehdottajan mukaan. Suomalaisemmaksi väännettynä tuli esiin nimi Nuutti (221 ehdotusta).

Suomalaisista miehen nimistä monet kuvainnollisenkin merkityksen omaavat nimet olivat hyvin suosittuja: Onni, Otto ja Urho olivat kaikki edustettuna 200-300 ehdotuksessa. Lisäksi Rauno, Elmeri, lappilainen Aslak ja nykyajan suosikkinimi Veeti yli 100:ssa ehdotuksessa kukin.

Pentua kuvaavia ehdotuksia tuli myös lukuisia; Söpö ja Pörrö molemmat reilut 100 kertaa. Luonnetta oli ajateltu ehdotettaessa Vilperi (101 kertaa) ja Vilpertti (50) sekä Sisu (150).

Pennun kotikuntaa Ranuaa oli muistettu annettaessa nimiä Ranua (56 kertaa), Aunur (samoin 56 kertaa), Ranu (290), Rane (270), Nua (15), sekä Hilla (73) ja kansainvälisittäin Cloudberry (3). Muita Ranua-sanasta johdateltuja nimiä löytyi lähes 200 kappaletta.

Pennulle oma postimerkki

Jääkarhunpentu Ranzolle on myös julkistettu oma postimerkki. Postimerkkejä on saatavana Ranuan eläinpuiston myymälässä sekä Ranuan postissa. Näillä 1. luokan omakuvapostimerkeillä varustetut ja nimenantopäivänä lähetetyt lähetykset leimataan Ranuan eläinpuiston päivämääräleimalla.

Ranuan Ranzo-jääkarhu viettää vielä ainakin vuoden emonsa Venuksen hoivissa. Noin 1,5-vuotiaana se voi muuttaa uuteen, tarkasti valittuun kotiin johonkin toiseen eurooppalaiseen eläintarhaan.