Antaa kaikkien makkaroiden maistua!

Pellon Turtolassa viihtyvä helsinkiläinen Erkki "Eki" Karjalainen kuuluu Makkaraklubiin, joka vaalii makkaraperinteen ja makkarakulttuurin säilyttämistä Suomessa. Karjalainen tähdentää, että klubi ei tutkaile, mitä mahtuu makkaran päiden väliin, eikä aseta niitä paremmuusjärjestykseen, mutta toki makkaroiden laadusta puhua passaa.

makkarat
Makkaraklubin jäsen Erkki Karjalainen
Makkaraklubin jäsen Erkki Karjalainen sanoo, että joku valmistaa Suomen parhaan lenkin, toinen parhaat nakit... Joku puolestaan taitaa vanhanajan ryynimakkaran ja joku kypsentää aromikkaimman valkosipulimeetvurstin. Eki on maistellut monenlaisia makkaroita. Hän tähdentää, että jokainen nauttikoon omastaan.Jorma Korhonen / Yle
Makkara tirisee grillissä.
Kuuntele Erkki Karjalaisen haastattelu.

Suomalainen syö vuodessa noin 70 kiloa lihaa. Siitä lähes puolet on leikkelettä, lähinnä makkaraa. Ja melkoisia lihatällejä tämän päivän makkarat ovatkin. Esimerkiksi käristemakkaran lihapitoisuus nousee enimmillään 90 prosenttiin.

Mutta ovatko nämä enää makkaroita, vaan pelkkää lihaa?

Vanha merimies Eki Karjalainen myöntää, että lihakkaat makkarat eivät tietystikään täytä perinteisen makkaran tunnusmerkkejä, mutta ovat aikamme ilmentymiä. Makkaran lihapitoisuus saattaa vaihdella 11:sta 90 prosenttiin.

- Ennenhän sinne suoleen työnnettiin kaikenlaista tavaraa; siankamaraa, jauhoja ja ties mitä, joka vain oli syötävää. Nyt sisus on toisenlaista. Mutta vanhan makkaran ystäville tiedoksi, että kaupoista on saatavilla kuitenkin raaka-ainetta, josta kukin voi valmistaa itse makkaransa oman reseptinsä mukaan, Eki sanoo.

- Ei minustakaan kanamakkaraksi sanottu ole mitään makkaraa. Sinne suoleen on työnnetty kana kotkottamaan ja sitä muka sanotaan makkaraksi, Eki naurahtaa.

Eki Karjalaisen mukaan Helsingissä toimiva Makkaraklubi ry ei ole perinteisessä mielessä mikään gastronominen seura, vaan raavaiden miesten aatteellinen yhdistys. Klubi vaalii makkaraperinteen ja makkarakulttuurin säilyttämistä ja edistämistä Suomessa.

Eki sanoo, että Makkaraklubi on miesten yhdistys, koska erityisesti miehet ovat ihastuneita makkaraan, tuohon hänen mukaansa maukkaaseen, ravitsevaan ja nopeasti valmistettavaan ruokaan.

- Emme tutkaile, mitä mahtuu makkaran päiden väliin, emmekä aseta makkaroita paremmuusjärjestykseen. Oma lähestymistapani asiaan on, että: Antaa kaikkien makkaroiden maistua!

Vaikka makkara on varsinaisesti kesän grillikauden herkku, niin maistuu se kärkkäri näin syyspuolellakin. Hämärät syysillat tarjoavat grillipihoille mahtavan tunnelman ja tietysti erilaisilla eräreissujen nuotiotulilla makkara on välttämätöntä ruokaa.