1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Revontulet näyttelevät pääroolia syyskuun taivaalla

Taivaalta voi alkusyksystä bongata kirkkaana loistavia planeettoja, ISS-avaruusaseman tai vaikka revontulet. Syyskuu on upeiden taivasnäytelmien huippuaikaa, vaikka Suomen yllä pysyttelevät pilvet heittävätkin oman haasteensa katsojalle.

Revontulia öisellä taivaalla. Kuva: Polar Image / Pekka Parviainen

Heti syyskuun ensimmäisinä päivinä katseet kannattaa suunnata ylöspäin. Kuun kolmantena päivänä Jupiterin voi havaita illalla noin kello 22 koillistaivaalla. Se on planeetoista toiseksi kirkkain ja näyttäytyy kellertävänä, Lahden Ursan puheenjohtaja, tähtiharrastaja Marko Kämäräinen tietää.

Syyskuun 4. päivän aamulla taivaalla loistaa Venus-planeetta, joka on Jupiteriakin kirkkaampi.

- Ne näkyvät molemmat paljain silmin, Kämäräinen lupaa.

Avaruusasema aamutaivaalla

Taivashavainnot huipentuvat loppukuusta. Syyspäivän tasauksen aikaan 22. päivänä revontulien todennäköisyys kasvaa.

Kämäräisen mukaan syyspäivän tasauksen aikaan maapallon asento aurinkoon nähden on ihanteellinen revontulille.

- Ajankohta on puolenyön aikaan, jolloin revontulia on tilastollisesti eniten. Elokuussakin niitä näkyi, koska auringon aktiivisuushuippu on ollut parhaimmillaan.

Syyskuun 22. päivänä eteläistä Suomea myöten taivaalla voi nähdä vilauksen ISS-avaruusasemasta. Kämäräinen kehottaa katsomaan aamutaivaalle etelähorisonttiin.

- Avaruusasemankin näkee paljain silmin. Valopisteen nähdessään tietää, että astronautit ovat siellä sisällä. Avaruusasema näkyy koko loppukuun.

Sateenkaaret maalaavat maiseman

Moni tähtiharrastaja bongaa planeettojen ja tähtien lisäksi sääilmiöitä – niin myös Marko Kämäräinen. Hän harmittelee, että kesällä myrskyjä ei juuri riittänyt nähtäväksi.

- Ukkoskuuroja voi vielä tulla, koska ilma on riittävän lämmintä. Syyskuussa ukkoset ovat kuitenkin harvinaisia. Tähtitieteilijää kiinnostavat ilmakehä ja sää, koska ne vaikuttavat oleellisesti tähtien näkymiseen, hän perustelee.

Vaikka ukkosmyrskyt ovat jääneet vähiin, taivasbongaajat ovat voineet ihastella sateenkaaria. Kämäräisen mukaan syyskuu on mainio sateenkaarikuukausi.