Lapsiasiavaltuutettu: 8-vuotiaan tytön kuolema tutkittava puolueettomasti ja laajasti

Lapsiasiavaltuutettu ehdottaa erillistä tutkintaryhmää tutkimaan viranomaisten toimintaa.

Kotimaa

Lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula vaatii laajaa ja puolueetonta tutkintaa 8-vuotiaan helsinkiläistytön kuolemasta. Hänen mukaansa rikostutkinnan ja oikeuskäsittelyn lisäksi on arvioitava laajemmin viranomaisten toimintatapoja ja yhteistyön toimivuutta.

- Mielestäni olisi nimitettävä puolueeton tutkintaryhmä, niin kuin esimerkiksi suuronnettomuuksissa, joka arvioisi viranomaisten toimintaa. Ryhmän pitäisi koostua muun muassa lastensuojelua, huoltoriita-asioita tuntevista ammatilaisista, sanoo Maria Kaisa Aula.

Hänen mukaansa perusteellisesta tutkinnasta voitaisiin ottaa opiksi ja sitä kautta uudistaa lapsi- ja perhepalveluiden toimintaa ja ammattilaisten koulutusta, ettei vastaava pääsisi tapahtumaan.

- Näyttää siltä, että tämän 8-vuotiaan tytön tapauksessa monikin viranomainen on asian kanssa ollut tekemisissä. Traagista on se, että tilanne ei ole valjennut viranomaisille tytön näkökulmasta.

Helsingin poliisi kertoi maanantaina aloittavansa virkarikostutkinnan lastensuojeluviranomaisten toiminnasta tapauksessa.