Heidi Kyrö löysi itsestään energiapihin valopoliisin

Laulaja Heidi Kyrö kyttää nykyään kotonaan turhia valoja sammuksiin ja televisiota kiinni, kun sitä ei katsota. Sähkönkäytön tarkentamiseen perhe on saanut innoituksen sähköyhtiön energiansäästökilpailusta, mutta pitkän tähtäimen tarkoituksena on saada hyvät rutiinit osaksi perheen arkea.

Kuva: Heidi Kononen / Yle

Vattenfallin vuoden energiaperhekilpailussa kolme kotitaloutta pyrkii vähentämään energian kulutustaan vuoden aikana. Kisassa ovat mukana Kyrön lisäksi jääkiekkomiehet Erkka Westerlund ja Jukka Tammi perheineen.

Hämeenlinnassa asuvan Heidi Kyrön perheeseen kuuluvat aviomies Kimmo ja tytär Kiira. Perhe on puolen vuoden kisaamisen jälkeen onnistunut säästämään sähköä 21 prosenttia verrattuna edellisen vuoden kulutukseen. Kilpailijoiden koteihin asennettiin kisan alussa sähkölaitteiden reaaliaikaista kulutusta mittaavat laitteet, ja tulokset ovat olleet kiinnostavia.

- Ulkovalot olivat meille ensimmäinen herätys: kuvittelisi, että niitä vaan pidetään päällä ja on mukava kun piha valaistuu. Mutta ne ovatkin sähkösyöppöjä, kertoo Heidi Kyrö.

- Meillä on uusi maalämpöpumppu ja sen asennusta ei oikein kukaan osannut, saati itsekään ei ymmärretty siitä oikein mitään, ja menikin puoli vuotta ennen kuin saatiin se toimimaan oikein.

- Tykätään saunomisesta ja laitettiin saunaan hetivalmis kiuas. Sen kanssa tehtiin keväällä testi, eli lähdettiin pidemmäksi aikaa kotoa pois ja sammutettiin se, että säästetään sähköä. Kun kiuas painettiin päälle, niin se sähköpiikki oli ihan järjetön ja tajuttiin, ettei sitä muutamaksi päiväksi kannata laittaa pois, piikki kulutti takaisin sen koko viikon sähkönsäästön, ihmettelee Kyrö.

Sähkösyöpöistä malliperheeksi

Heidi Kyrö kertoo, että ennen kilpailua perhe käytti sähköä sen kummemmin miettimättä.

- Oltiin ihan leväperäisiä aikaisemmin, valot saattoi palaa huoneissa päivällä, kaksikin telkkaria oli päällä yhtä aikaa, radio päällä, sauna kolmekin tuntia päällä eikä sinne silti menty, mutta nyt me ollaan malliperhe, nauraa Kyrö.

Keikkapaikoillakin valot sammuu takahuoneesta, kun en siellä ole.

Heidi Kyrö

- On tosi paljon skarpattu ja järkevöitetty sähkönkulutusta, ihan helpoilla asioilla. Kun sen tekee muutaman kerran, siitä tulee rutiininomaista, hän tietää.

 Kyrö on jakanut sähkönsäästön ilosanomaa muuallekin.

- Laulustudiollanikaan ei turhaan sähköä kuluteta ja keikkapaikoillakin valot sammuu takahuoneesta, kun en siellä ole. Minusta se on järkevää, Kyrö sanoo.

- Korostan sitä, että ei me kilpailun takia sähköä säästetä eikä olla muutettu elintapojamme, vaan oman tulevaisuuteen tähtäävän elämisemme ja rutiinien kannalta on otettu tämä kilpailu ja vinkit mitä saadaan ja ollaan niistä tosi kiitollisia.

Pienempi lasku ilahduttaa

Sähkölaskut ovat kisan aikana pienentyneet, kuten tavoitteena olikin. Heidi Kyrön uudessa omakotitalossa on myös pyritty ottamaan energiansäästö huomioon jo rakennusvaiheessa. Silti pientä petrattavaa jäi.

- Halogeenilamput vievät paljon sähköä ja niiden vaihtaminen ledeihin on pirun kallista. Ei olla raaskittu kaikkia vaihtaa, mutta eniten käytetyt on vaihdettu led-tekniikkaan ja ne tuovat vähän erilaista tunnelmaa.

Saunankiuaskin voisi tietysti olla toisenlainen, mutta paljon saunova perhe ei halua hetivalmiista luopua.

- En aio elämänlaadustani tai tavoistani tinkiä vain, koska olen kisassa mukana, tämähän kestää vain vuoden, mutta kotona on tarkoitus asua loppuelämä.

Talvella loppukiri - ja villasukkia

Energiaperhe saa nyt jännittää tulevaa talvea, ja sen vaikutusta sähkönkäyttöön. Varautuminen on jo alkanut.

- Meillä on käynyt ihania vieraita, jotka ovat tuoneet villasukkia, että "aina voi asteen, pari tiputtaa". Ja takat lämmittää varmasti taas ahkerammin kun talvikausi tulee. Jos tulee kylmä talvi, niin takassa tuli palaa alati kun kotona ollaan. Jos taas tulee leuto talvi, niin ei kai tässä mitään hätää.

- Kesällä jännättiin paljonko talon viilennysjärjestelmä vie sähköä. Airi Laakkonen Vattenfallilta kyllä sanoi, että nyt saattaakin alkaa varsinainen säästökausi meillä, jos maalämpöpumppu toimii kunnolla, kertoo Kyrö.

Vuoden aikana perheet saavat energiankäytön tehostamiseen vinkkejä Vattenfallin energia-asiantuntija Airi Laakkoselta. Tämä on Kyrönkin mieleen.

- Ihaninta on juuri saada kullanarvoisia vihjeitä, että opitaan asumaan kotona oikein ja säästämään niistä euroista mistä voi.