1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tuntematon Schjerfbeck löytyi toisen maalauksen alta

Ateneumin taidemuseossa paljastettiin maanantaina aiemmin tuntematon Helene Schjerfbeckin maalaus toisen maalauksen alta.

kulttuuri
Konservaattori Kirsi Hiltunen pidättelee käsissään teosta jonka alta "tuplateos" paljastui.
Konservaattori Kirsi Hiltunen pitää käsissään teosta jonka alta "tuplateos" paljastui.Pekka Sakki / Lehtikuva
Helene Schjerfbeckin maalaus.

Ateneumissa on löytynyt uusi, merkittävä Helene Schjerfbeckin maalaus. Se paljastui taiteilijan juhlanäyttelyn yhteydessä, kun yhden teoksen alta paljastuivat ompeleet. Schjerfbeck oli ommellut työn piiloon toisen työn alle.

Nyt löydetyssä öljymaalauksessa on kuvattuna äiti ja lapsi takaapäin. Teos on taiteilijan signeeraama ja se ajoittuu noin vuoteen 1887.

Helsinkiläismies on nyt kahden Schjerfbeckin omistaja

Tapahtumavyyhti sai alkunsa, kun helsinkiläinen vanhempi mieshenkilö antoi omistamansa Schjerfbeckin maalauksen esille juhlanäyttelyyn. Maalaus on maisemakuva Raaseporista vuodelta 1890.

Ateneumissa konservaattorit havaitsivat pian ylimääräisiä ompeleita kehyksen alla. Maalaus infrapunakuvattiin ja maisemamaalauksen alla havaittiin toinen kangas ja siinä ihmishahmo.

Ompeleet avattiin museoväen ja median läsnäollessa

Schjerfbeckin maalauksen ompeleet avattiin maanantaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa Ateneumissa. Maisemamaalauksen alta paljastui valmis, mutta hieman kärsinyt toinen maalaus äidistä ja lapsesta.

Löydetty työ saattaa olla maalattu Schjerfbeckin Pariisin matkan aikana.

Raaseporin maisema on ollut saman omistajasuvun hallussa valmistumisestaan lähtien, ja se on nyt ensimmäistä kertaa esillä näyttelyssä. Tätä ennen myöskään ”piiloteoksen” olemassaolosta ei ole ollut tietoa.

Schjerfbeck on Pohjoismaiden tunnetuimpia taiteilijoita

Helene Schjerfbeckiltä tunnetaan yli 1 000 teosta. Häneltä tunnetaan myös niin sanottuja kaksoistöitä, joissa maalauksen takapuolelta on löytynyt toinen työ. Nyt tehty löytö, toisen teoksen alle ommeltu työ on ainutlaatuinen.

Schjerfbecin toistaiseksi kallein työ _Tanssiaiskengät _vuodelta 1882 myytiin vuonna 2008 Lontoon Sothebyn huutokaupassa 3,9 miljoonalla eurolla.

Nyt löydetty maalaus tulee nähtäväksi Ateneumiin ensi viikolla.

Lue seuraavaksi