1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Marjakattilat porisevat, juuresten säilöntä alkaa

Nuoret säilöjät etsivät uusia ideoita vanhoihin resepteihin. Etikkasäilyke kaipaa potkua chilistä, makeille hilloille etsitään eksoottisia makuvivahteita.

ilmiöt
Mervi Kukkonen
Mervi KukkonenSatu Haapanen / Yle

ProAgria Etelä-Savon kotitalousneuvoja Mervi Kukkonen sanoo, että tutut perinteiset hillot ovat edelleen säilöjien suosikkeja.

- Mutta varsinkin nuoremmat haluaisivat jotakin uutta.

Jos perinteistä omenahilloa haluaa tuunata, Mervi Kukkonen kehottaa kokeilemaan puolukkaa omenan kaveriksi. Ja mikä estää kokeilemasta kurpitsaomenasäilykettä. Kaikkien marjojen ja kasvisten kanssa kannattaa kokeilla yrttejä.

Tomaatti ja timjami ovat hyvät kaverit. Yhtä hyvät kuin kurkku ja tilli tai porkkana ja rakuuna. Mustaherukan lehdet ovat kaikkien kavereita.

Isoäideiltä perityt reseptit ovat kovaa valuuttaa tänäkin päivänä. Omenahilloa on maailman sivu maustettu kanelilla. Uuden sävyn tuttuun omppuhilloon voi löytää myös vaniljatangosta.

Kurkun säilöntään voi perinteisen kruunutillin asemesta käyttää mustaherukan lehtiä. Kun säilykepurkkiin ujuttaa vielä muutaman valkosipulinkynnen, uusi makuelämys on valmis.

Tomaattisäilyke on terveellisiä lisukkeita kaipaaville hyvä valinta. Tuoreet tutkimustulokset vakuuttavat tomaatin olevan äärimmäisen terveellinen myös säilöttynä.

- On tutkittu, että hyvät ravintoaineet tulevat esille, kun tomaatti lämmitetään, sanoo Mervi Kukkonen.

Punasipulista marmeladia

Syyssadon reseptiksi Mervi Kukkonen ehdottaa Leena Lahdenvesi-Korhosen reseptiä. Alunperin punasipulimarmeladi on ollut kasvisvoileipäkakun täyte, mutta voihan saman marmeladin tarjota vaikkapa liharuokien höysteenä.

  • 3-4 keskikokoista punasipulia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 1/2 dl hunajaa
  • suolaa
  • valkopippuria

Kuori ja viipaloi punasipulit ohuiksi viipaleiksi. Kuullota ne pehmeiksi öljytilkassa, mutta älä anna ruskistua. Sekoita joukkoon viinietikka. Keitä hetki. Lisää kattilaan hunaja ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Hauduta vielä hetki.

Lue seuraavaksi