Savon vahingonlaukaukset olivat erittäin poikkeuksellisia

Poliisin keräämien tietojen mukaan Savossa kahden lapsen kuolemaan johtaneet vahingonlaukaukset olivat erittäin poikkeuksellisia. Vuoden 2010 alusta tilastoissa ei ole yhtään muuta tapausta, missä vahingonlaukauksen uhri tai tekijä olisi ollut lapsi.

Kotimaa

Poliisin tilastoihin merkittiin yhteensä vuosina 2010 ja 2011 yhteensä 30 henkilövahinkoon johtanutta vahingonlaukausta.

Kaikki tapaukset olivat aikuisen aiheuttamia. Poliisin selvityksen mukaan tapauksista tasan puolet eli 15 sattui luvattomalla aseella, useimmiten pistoolilla. Näissä tapauksissa tekijä oli yhtä juttua lukuun ottamatta humalassa.

Luvattomuuden lisäksi asetta oli useimmiten säilytetty virheellisesti.

Poliisin mukaan tapauksia oli kaikkiaan niin vähän, ettei niistä voi tehdä yleisiä johtopäätöksiä. Silti tyypilliseksi tapaukseksi voi tulkita sellaisen jutun, jossa päihtynyt ampuu luvattomalla pistoolilla yksityisasunnossa. Toinen tyypillinen tapaus sattuu metsästyksen yhteydessä.

Tapaukset antavat kuitenkin kuvan ilmiön yleisyydestä ja niihin liittyvistä olosuhteista.

Poliisi selvitti vahingonlaukaustapauksia Yle Uutisten pyynnöstä. Selvitys koskee vuosia 2010 ja 2011. Sitä varten käytiin läpi poliisin tietojärjestelmään kirjatut rikosilmoitukset, joiden nimikkeinä oli joko vamman tuottamus, törkeä vamman tuottamus, kuolemantuottamus, törkeä kuolemantuottamus, varomaton käsittely tai vaaran aiheuttaminen.

Ilma-aseilla sattuneita tapauksia ei ole selvityksessä mukana.

Kaksi lasta menehtyi elokuun lopulla Pohjois-Savossa sattuneissa erillisissä ampumatapauksissa. Onnettomuuksissa kuoli viisivuotias lapsi ja 11-vuotias poika.