Leet: Sekajoukkueet juoksemassa valopallon perässä skeittikourussa

Leet on useaa tuttua lajia yhdistelevä uusi pallopeli, jota pelataan sekajoukkueilla. Leetin ympärille on rakennettu tv-ohjelma, jota on kuvattu Kotkan kantasatamaan rakennetussa areenassa.

Kotka
Leet-pallopeliä esittelevää Voittajajoukkue -ohjelmaa on kuvattu elokuussa Kotkan kantasatamaan rakennetulla areenalla.
Olli Törönen / Yle

Kotkan kantasatamassa kuvataan parhaillaan uutta Suomessa kehitettyä ohjelmaformaattia, jossa pelataan vauhdikasta Leet-pallopeliä. Pelin sekä Voittajajoukkue -tv-ohjelman kehittäjä Jaakko Mäki-Petäjä sanoo saaneensa idean uuteen lajiin jo kymmenen vuotta sitten.

Kyse on joukkuelajista, jossa pimeässä loistava pallo yritetään saada mailaa käyttäen vastustajan maaliin. Maalit ovat viiden metrin korkeudessa ja pelikenttä muistuttaa skeittiramppia.

Joukkueessa puolet pelaajista on miehiä ja puolet naisia. Leet on ottanut vaikutteita esimerkiksi koripallosta ja haavipallosta eli lacrossesta.

- Paul McCartney sanoi joskus, että jos haluaa tehdä hitin, pitää tarjota jotain tuttua mutta eri tavalla. Ajatuksemme on ollut tehdä iso ja innostava joukkueurheilulaji televisioon, Mäki-Petäjä kuvailee.

Jos haluaa tehdä hitin, pitää tarjota jotain tuttua mutta eri tavalla

Jaakko Mäki-Petäjä

Mäki-Petäjä kertoo etsineensä tv-ohjelmalle sopivaa kuvauspaikkaa ympäri maailmaa. Ajatuksen kantasatamassa kuvaamisesta hän sai vieraillessaan Meripäivillä vuosi sitten.

Satamahalliin rakennettu peliareena on ensimmäinen laatuaan maailmassa. Voitosta kamppailevat joukkueet ovat valikoituneet Kotkaan eri puolilla maata pelattujen karsintojen kautta.

- Pelin tekniset ja taktiset asiat voi harjoitella vaikka parkkipaikalla, Mäki-Petäjä toteaa.

Voittajajoukkue -ohjelma alkaa MTV3:ssa 8.9.