Roller Derbyn suosio jyrää mimmienergialla

Nuorten naisten harrastus Roller Derby kasvattaa suosiotaan Suomessa. Yhdysvalloissa kehitetty rullaluistelulaji rantautui Suomeen vasta kolmisen vuotta sitten, mutta on kehittynyt täälläkin showmaisesta alakulttuurista ammattimaiseksi urheilulajiksi.

kulttuuri
Roller Derby
Yle

Viiden hengen naisjoukkueet rullaluistelevat kehässä ja yrittävät estää vastustajan pisteentekijää etenemästä. Tässä kontaktilajin idea pähkinänkuoressa.

Yhdysvalloissa kaksi-kolmekymmentäluvulla kehitetty Roller Derby on kokenut monta tulemista ja muodonmuutosta. Esimerkiksi 70-luvulla nostetta tuli diskokuumeesta. Roller derby herätettiin uudelleen henkiin vuosituhannen vaihteessa.

- Pelit olivat alunperin aika show-tyyppisiä, missä pukeuduttiin hassusti ja rangaistus saattoi olla vaikka, että nyt pitää olla tyynysotaa vastustajan kanssa. Ja se oli hyvin tällaista showpainityyppistä esiintymistä, kertoo "Tiger Force", Suomen Roller Derby -maajoukkueen varakapteeni Eeva Partanen.

Vaikka showmaisuus on sittemmin jäänyt taka-alalle, tietty visuaalisuus yhdistetään edelleen lajiin. Käytössä ovat edelleen myös pelaajien erikoiset nimet, Partanen sanoo.

- Tämä laji kiehtoo mimmejä, jotka kaipaavat jotakin sellaista rajua elämäänsä, että ehkä se kotiäidin rooli ei olekaan tyydyttänyt, vaan sitten pitää kehittää tällainen ratapersoona, että sinä voit oikeasti siellä kentällä unohtaa kaiken, Partanen eli Tiger Force kertoo.

Vaihtoehtolajista ammattimaiseksi urheiluksi

Roller Derbyn suosio kasvaa koko ajan maailmalla. Suomessa seuroja on jo kolmetoista, joista kussakin kymmeniä harrastajia. Viikonloppuna Helsingissä vieraili Yhdysvaltojen maajoukkue, jota vastaan suomalaiset pelasivat.

- Mielestäni tämä ei ole vain urheilua, vaan enemmänkin elämäntapa. Siksi ihmiset ovat tästä kiinnostuneita. Tämä ei ole alakulttuuria. Alaa harrastaville tästä voi tulla tietyllä tasolla iso osa elämää. Se on kulttuuria, ei alakulttuuria, muistuttaa Marisa Singleton "Joy Collision Yhdysvaltojen Roller Derby -maajoukkueesta.

Vaihtoehtoisesta lajista on kehittynyt ammattimaisempaa urheilua.

- Voin hyvin kuvitella, että moni tulee sillä asenteella katsomaan peliä, että vähäpukeiset naiset mättää toisiaan turpaan, mikäs sen houkuttelevampaa. Monesti sitten skeptikkokin saattaa ehkä yllättyä, että tämähän on ihan oikeata urheilua, nuo mimmit oikeasti luistelee tuolla niin paljon kuin jaloista lähtee, maajoukkueen varakapteeni Eeva Partanen painottaa.