1. yle.fi
  2. Uutiset

SAK hyväksyi osaltaan koulutusoikeusmallin

Kiistan kohteena on ollut se, kuinka sitovaksi kolmen päivän kouluttautumisvapaa tulkitaan. Tavoitteena on parantaa yhteistoimin työntekijöiden osaamista ja ammattitaitoa, jotta se vastaisi työtehtävien muuttuvia tarpeita.

politiikka

SAK:n hallitus hyväksyi maanantaina osaltaan työntekijöiden koulutusoikeudesta tehdyn esitysluonnoksen.

Asiasta on väännetty kättä pitkään työntekijöiden ja työnantajien edustajien välillä. Osapuolet ovat olleet erimielisiä siitä, miten hallituksen lupausta koulutusoikeudesta tulkitaan.

SAK:n edunvalvontajohtajan Nikolas Elomaan mukaan päätös ei syntynyt keskusjärjestössä ilman arvostelua. Se kohdistui etenkin siihen, että SAK:ssa oli uskottu raamisopimuksen kirjaukseen, jonka mukaan työntekijällä olisi oikeus vähintään kolmeen koulutuspäivään jokaisena vuotena.

- Osoittautui kuitenkin, ettei tulkinta ollut näin. Lähtökohdan odotukset ja lopputulema eivät kohdanneet, Elomaa sanoo.

SAK sanoo kallistuneensa sille kannalle, että esityksen hyväksyminen hyödyttää kuitenkin kokonaisuudessaan työntekijöitä.

- Iso asia tässä on, että osaamisen kehittäminen tulee osaksi luottamusmiesten ja henkilöstön edustajien toiminta-aluetta, Elomaa sanoo.

Jos työnantaja ei sovi mitään koulutuksesta, laukeaa työntekijälle silloin koulutusoikeus, joka rahoitetaan sitä varten perustetusta rahastosta. Tällaisiin tilanteisiin jouduttaneen Elomaan arvion mukaan kuitenkin harvoin.

Lakiesitys on tarkoitus saada eteenpäin nopeasti. Työ- elinkeinoministeriön työryhmä käsittelee sitä mahdollisesti jo huomenna tiistaina.

Lue seuraavaksi