Nivalassa viherpeukalot kukoistavat

Puutarhaseura reissaa ympäri Suomea ja jakaa kasveja toisilleen. Vaikka toiminnassa pyörii satoja nivalalaisia, seura toimii täysin epävirallisesti.

ilmiöt
Ihmisiä omenapuun ympärillä
Petra Haavisto / Yle

Nivalan viherpeukalot ovat jo yli 10 vuoden ajan vältelleet byrokratiaa. Puutarhaseura on rekisteröimätön ja jäsenmaksuton, vetovastuu vaihtelee vuosittain ja juoksevat kulut maksetaan kahvikassasta.

Vuosittain viherpeukaloiden mukana pyörii sadasta kahteensataan puutarhan ystävää. Tapahtumien järjestämisessä apuna ovat kyläseurat ja koulujen vanhempainyhdistykset.

Nivalalaiset keskittyvätkin yhdistystoiminnan sijaan itse puutarhaan. Etenkin puiden varttamisessa kaupunkilaiset ovat kunnostautuneet. Viherpeukalot arvioivat, että Nivalasta löytyy parisataa puulajiketta.

Jukka Konttila on esimerkiksi varttanut omalle tontilleen lähes sata omenapuuta. Pohjoispohjalainen maisema tuo puutarhaharrastukseen omat haasteensa, aakeella laakeella tuntuu tuulevan aina.

- Minulla on pohjoisrinne aavan pellon reunassa. Varmaan karuimmat olosuhteet mitä Nivalasta löytyy, naurahtaa Konttila.

Viileistä olosuhteista huolimatta eksoottiselta kuulostavat kasvitkaan eivät pelota. Nivalassa kokeillaan esimerkiksi parhaillaan keltahevoskastanjan, japanin jalopähkinän ja kääpiömantelin kasvatusta.

Nivalan viherpeukalot vaihtavat keskenään talvella siemeniä ja keväällä taimia. Kesällä ohjelmassa on muun muassa parin päivän linja-autoreissu. Esimerkiksi tänä kesänä seura suuntasi Turkuun. Matkalla pysähdytään kaikissa mahdollisissa puutarhakohteissa ja pihoissa, nyt tutustuttiin esimerkiksi Kultarantaan ja Ruissalon kasvitieteelliseen puutarhaan.

Pedersöreläiselle omenatarhalle alennusaikaan tehtävä matka on jo perinne. Samalla kolutaan Pietarsaaren puutarhaliikkeet.

- Bussin alus on täynnä kasveja. Samoin käytävä, vessa ja joskus tyhjät penkitkin, nauravat nivalalaiset.