1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuinka järjestän herrapäivälliset - tapakirja vuodelta 1972

Monien kutsujen ja juhlien järjestämiseen liittyy edelleen etiketti, mutta tavat ovat muuttuneet paljolti 70-lukuun verrattuna. Opaskirja vuodelta 1972 ohjeistaa tiukasti mm. mitä ruokia ei ole sopivaa tarjoilla vieraille ja kuinka naisten lounas eroaa herrapäivällisistä.

Esimiehelle tarjotaan meloni- ja kanasalaattia sekä jälkiruuaksi liekitettyjä persikoita.

Kodin keittiökirjasto -sarjaan kuuluva Kutsut-kirja perustuu tanskalaiseen alkuteokseen. Vuonna 1972 suomennettu teos lupaa esipuheessa opettaa lukijalleen seuraelämää koskevat säännöt. Kirjan mukaan jokaista perinteistä perhejuhlaamme koskee joukko tapoja, jotka on hyvä tiedostaa.

Kirjan mukaan maissintähkät kuuluvat välteltäviin tarjoiltaviin, sillä niitä on hankala syödä. Muita "hankalia ruokia" ovat esimerkiksi kalat, spaghetti, parsa ja uuniperunat.

Oletko syönyt ristiäisissä melonia ja savukinkkua, entä tomaattihyytelöä?

Ristiäisiin vain pienet pöytäkortit

Weilin + Göösin julkaiseman Kutsut-kirjan oppien mukaan ristiäisissä kaiken tulee olla "valoisaa, heleää ja iloisen juhlavaa." Pöytäliinan on hyvä olla vaaleanpunainen tai -sininen. Kelta-valkoisen liinan kanssa tulee käyttää täysvalkoisia posliiniastioita.

Ristiäistarjoiluksi kirja ehdottaa mm. taskurapusalaattia, tomaattihyytelöä ja marenkirenkaita.

Herrapäivällisillä juodaan ruokaryypyt ja olutta.

Herrapäivälliset ja naisten lounas

Naisten lounaan järjestämisen suunnittelu tulee aloittaa ajoissa. Kutsut lähetetään viikkoa aiemmin ja näin emännälle jää tarpeeksi aikaa järjestelyihin. Kirjassa vakuutellaan, että myös naiset ja tytöt voivat lounaalla juoruilun sijaan keskustella yhteisistä työasioista.

Naisten lounaaksi suositellaan kevyttä ruokaa, kuten marinoituja punajuuria ja kurkkusalaattia.

Herrapäivällisistä ohjeistettiin 70-luvulla tähän tapaan: Perinteestä poiketen myös mies voi valmistaa ystävilleen ruokaa. Ruuan ei tarvitse olla kovin vankkaa, mutta hyvin maustettua ruokaa suositellaan. Kattauksen tulee herrapäivällisillä olla yksinkertainen.

Naisten lounaalla syödään katkarapuja salaattirenkaassa.

Kellarihuone kestikäyttöön - oletko kuullut kellarikesteistä?

Kodin keittiökirjasto -sarjaan kuuluva Kutsut-kirja esittelee sivuillaan monille vieraamman juhlan; kellarikestit. Kirja kehottaa muuttaman kellarihuoneen kestitilaksi. "Maalatkaa seinät ja hankkikaa valaisimiksi pyöreitä japanilaisia paperilyhtyjä."

Kestihuoneen voi kirjan oppien mukaan myös koristella julisteilla. Kellarikestien järjestäjille vinkataan kauniiden paperilautasten käytöstä sekä kokin kannattaa kokeilla lihapulliin uusia mausteita, kuten esimerkiksi oreganoa.