Kouluruokaa roskiin suuret määrät Kymenlaaksossa

Kouvolan ruokapalvelupäällikön mukaan pienissä keittiöissä päästään hieman pienempiin hävikkeihin. Tilanne olisi parempi, jos ruokailijoiden määrä ja ruoan aiempi menekki olisi paremmin tiedossa.

Ateriapalvelu
Kasvisruoka
Yle

Kouluruoasta menee Kouvolassa vuosittain satoja tuhansia kiloja biojätteeksi. Kouvolan ruokapalvelupäällikkö Auli Windtin mukaan kaupungin ateriapalveluista tulee miljoona kiloa jätettä vuodessa, siitä puolet kouluista.

Auli Windtin mukaan pienissä keittiöissä päästään hieman pienempiin hävikkeihin. Tähteeksi jäävän ruoan määrä vaihtelee päivittäin. Ruokaa osattaisiin hänen mukaansa valmistaa oikea määrä, mikäli päivittäinen ruokailijamäärä ja tiettyjen ruokalajien suosio olisi tarkemmin ruokapalvelun tiedossa.

Suosittujen ruokien kohdalla oppilaat kaapivat Windtin mukaan viimeisetkin murut kipon pohjalta. Esimerkiksi broileripyörykät menevät kuin kuumille kiville. Epäsuositumpaa ruokaa menee enemmän roskiin.

- Muutamat kalaruoat eivät ole kovin suosittuja. Olemme myös huomanneet, että jotkut ottavat perunaa liikaa, eivätkä sitten jaksakaan syödä kaikkea. Kuitenkaan varsinaista pääruokaa ei usein heitetä pois. Tai sitten on vain sellainen päivä, että ei ole ruoka maistunut, Windt toteaa.

Ruokapalvelun henkilökunta seuraa ruoan menekkiä ja myös kyselee oppilailta, miksi jokin ruoka ei kelpaa. Tiedonkulkua on ruokapalvelupäällikön mielestä terävöitettävä.

Kotkan kouluille ateriat toimittava Kymijoen Ravintopalvelut ei seuraa ruokajätteen määrää tarkasti. Määrä on kuitenkin yhtiön mukaan pieni.

Tilastoja hyödäntämällä ruokaa ostaan varata oikea määrä, Ravintopalveluista kerrotaan. Kymijoen Ravintopalvelut yrittää vähentää hukkaruoan määrää muun muassa ilmastoviikoilla, tiedotuksella ja tarjoamalla kaksi eri kouluruokavaihtoehtoa.